
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

March 17, 2003 
 
 

SDEC Informal Advice Letter No. IA03-03 
 
 
 
Advice Provided to: 
 David Watson, Chair, Citizens’ Task Force on Chargers Issues 
 Nikki Clay, Vice-Chair, Citizens’ Task Force on Chargers Issues 
 
Re: Retention of Task Force Members by the City of San Diego 
 
Dear Mr. Watson and Ms. Clay: 
 
This advice letter has been prepared in response to your letter to the City of San Diego 
Ethics Commission dated February 28, 2003. You have sought Ethics Commission 
advice regarding the following questions: 
 

QUESTIONS 
 

 1. May the City of San Diego retain any member of the Citizens’ Task Force on 
Chargers Issues to serve as a member of the staff/consultant team negotiating 
a new or amended agreement between the City of San Diego and the San 
Diego Chargers regarding stadium renovation or construction of a new 
stadium after completion of the Task Force term? 

 
 2. May the City of San Diego retain any member of the Citizens’ Task Force on 

Chargers Issues to represent the City of San Diego in any litigation between 
the San Diego Chargers and the City of San Diego related to or arising from 
the existing stadium agreement between the Chargers and the City after 
completion of the Task Force work? 
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SHORT ANSWERS 
 
 1. Probably not.  The Ethics Ordinance prohibits city officials from having a 

financial interest in any contract made by them in their official capacity.  In 
other words, if the members of the Citizens’ Task Force on Chargers Issues 
considered the hiring of outside consultants by the City for any purpose, then 
the City is precluding from hiring any members of the Task Force for that 
same purpose. 

 
 2. Same as #1. 
 

ANALYSIS 
 
According to the Ethics Ordinance, city officials are prohibited from having a financial 
interest in any contract made by them in their official capacity (SDMC section 27.3560).  
This local law is based on Government Code section 1090, which provides that: 
 

Members of the legislature, state, county, special district, judicial district, 
and city officers shall not be interested in any contract made by them in 
their official capacity, or by any body or board of which they are 
members. 

 
With respect to the making of a contract, the California Supreme Court has ruled that 
taking part in the planning, preliminary discussions, compromises, drawing of plans, etc., 
qualifies as the making of a contract for purposes of Government Code section 1090 
(Stigall v. City of Taft, 58 Cal.2d 565 (1962)).  In that case, a member of the city council 
was involved in the preliminary stages of the planning and negotiating process but 
resigned from the council prior to its vote on the contract; nevertheless, the court found 
that the councilmember was still involved in the making of the contract.  In other words, 
if the members of the Citizens Task Force on Chargers Issues merely discussed the issue 
of the City assembling a team of private consultants, they were involved in the making of 
one or more contracts, even if they were not involved in the ultimate award of any 
contracts.  The Court in Stigall reasoned that: 
 

The instant statutes are concerned with any interest, other than perhaps a 
remote or minimal interest, which would prevent the officials involved 
from exercising absolute loyalty and undivided allegiance to the best 
interests of the city.  . . .  Conceding that no fraud or dishonesty is 
apparent in the instant case, the object of the enactments is to remove or 
limit the possibility of any personal influence, either directly or indirectly 
which might bear on an official’s decision, as well as to void contracts 
which are actually obtained through fraud or dishonest conduct. 

 
Id. at 570. 
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The Court in Stigall also incorporated the reasoning of the United States Supreme Court 
in U.S. v. Mississippi Valley Co. (364 U.S. 520, at pages 549-550): 
 

The statute is thus directed not only at dishonor, but also at conduct that 
tempts dishonor.  This broad proscription embodies a recognition of the 
fact that an impairment of impartial judgment can occur in even the most 
well-meaning men when their personal economic interests are affected by 
the business they transact on behalf of the Government.  To this extent, 
therefore, the statute is more concerned with what might have happened in 
a given situation than with what actually happened.  It attempts to prevent 
honest government agents from succumbing to temptation by making it 
illegal for them to enter into relationships which are fraught with 
temptation. 

 
Thus, even if the members of the Task Force were well-meaning and did not use 
their positions to dishonorably influence the hiring of outside consultants and 
thereby enhance their own prospective financial interests, they are still precluded 
from entering into a contract which the Task Force helped create. 
 
The California Attorney General has issued various opinions which serve to clarify the 
scope of Government Code section 1090.  For example, the Attorney General concluded 
in an informal opinion that a former member of a city planning commission would violate 
section 1090 if he were to enter into a contract with the city to be a consultant with 
respect to the city’s general plan revision since, while he was a commission member, the 
commission adopted a policy to use consultants instead of staff members for the plan 
revision (Cal.Atty.Gen., Indexed Letter, No. IL 92-1212 (Jan. 26, 1993)).  The Attorney 
General opined that “the former commissioner was an active participant in the overall 
city policy decision to ‘contract-out’ much of the general plan revision.  Accordingly, he 
cannot now benefit from such participation.”  Id.  In addition, the Attorney General 
clarified that this conclusion did not mean that members of all boards and commissions 
may never be hired as consultants after leaving public service.  Instead, the Attorney 
General explained that, “if the officials were instrumental in proposing ‘contracting-out’ 
services, they may not later be the beneficiaries of their proposals.”  Id. 
 
In another opinion, the Attorney General rejected the suggestion that an official must 
intend to contract with the agency after leaving office for section 1090 to be violated.  
The attorney general contended that the statute has never been so rigorously construed, 
and stated that the test is whether the official had the opportunity to and did participate in 
the policy decision to create the governmental program under which the contract would 
later be executed (81 Ops. Cal. Atty. Gen. 317).  In that opinion the Attorney General 
concluded that a city councilmember who participated in the planning and discussions 
regarding the creation of a city loan program for developing businesses could not leave 
the council and subsequently apply for a loan under the program.  To apply this reasoning 
to the Citizens’ Task Force, a member of the Task Force need not intend to contract with 
the City for consultant services in order for the prohibitions of section 1090 to apply.  
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Instead, the question is whether the members of the Task Force participated in any 
discussion concerning the policy decision to retain outside consultants in the first place. 
 

CONCLUSION 
 
If the members of the Citizens’ Task Force on Chargers Issues were in any way involved 
in preliminary discussions regarding the retention of private consultants for purposes of 
negotiations or litigation with the San Diego Chargers, then the City of San Diego cannot 
retain any members of the Task Force for these same purposes.  The prohibition applies 
even if a member of the Task Force did not intend to contract with the City at the time 
he/she served on the Task Force. 
 
Sincerely,  
 
 
 
Charles B. Walker 
Executive Director 
 
cc: Honorable Mayor and City Council 
 City Attorney 
 City Manager 


