
 
 
 
 
 
 
June 25, 2009 
 

SDEC Informal Advice Letter No. IA09-02 
 
Beatrice Kemp 
General Counsel 
San Diego Convention Center Corporation 
111 W. Harbor Drive 
San Diego, CA 92101 
 
 Re: Request for Advice Regarding the San Diego Convention Center Corporation’s 

Contract Delegation Policy 
 
Dear Ms. Kemp: 
 
This advice letter responds to your e-mail to the City of San Diego Ethics Commission dated 
June 11, 2009. You seek general advice from the Ethics Commission regarding the provisions of 
the City’s Ethics Ordinance, which is contained in the San Diego Municipal Code [SDMC]. In 
particular, you are seeking the Commission’s assistance regarding the application of the Ethics 
Ordinance to San Diego Convention Center Corporation [SDCCC] Policy #506 (Delegation of 
Authority to Contract and Execute Documents on Behalf of SDCCC). Because you have not 
identified a specific SDCCC contract, we are treating your letter as a request for informal advice. 
 

QUESTION 
 
Is a contract issued pursuant to and in accordance with SDCCC Policy #506 insulated from the 
prohibition on a member of the SDCCC Board of Directors having a financial interest in 
SDCCC's contracts if the Board of Directors does not participate in the contracting process? 

 
SHORT ANSWER 

  
The City’s Ethics Ordinance, at San Diego Municipal Code section 27.3560, prohibits members 
of the SDCCC Board of Directors from being financially interested in any contract made by 
them in their official capacities. Even if a conflicted member of the Board recuses himself or 
herself from participating in all aspects of the contract, the Board itself is still legally precluded 
from making the contract. SDCCC Policy #506, however, provides the SDCCC President and 
Chief Executive Officer [CEO] with independent contracting authority. A contract made by the 
CEO pursuant to Policy #506 without the review, oversight, approval, affirmation, or ratification 
of the SDCCC Board is not a contract “made” by the Board. Accordingly, a contract so made by 
the CEO will insulate the Board and its members from the prohibitions contained in Municipal 
Code section 27.3560. 
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BACKGROUND 

 
You hold the position of General Counsel for SDCCC, which is a non-profit public benefit 
corporation created by the City of San Diego to manage and market the San Diego Convention 
Center. A nine-member Board of Directors [Board] comprised of business and community 
leaders establishes policy for the SDCCC. The Board has the authority to employ, supervise, and 
terminate the CEO. 
 
You advised us that there is no specific legislation authorizing SDCCC to enter into contracts. 
Instead, the authority to contract is inherent in the corporation’s power to conduct business. On 
April 27, 2007, the Board adopted Policy #506, entitled Delegation of Authority to Contract and 
Execute Documents on Behalf of SDCCC. The purpose of the Policy was to memorialize 
SDCCC’s practice of delegating to its CEO the authority to execute contracts on SDCCC’s 
behalf.1 Under Policy #506: 
 

The President and Chief Executive Officer shall be authorized to make and 
enter into all contracts, licenses, and other legal agreements, and to execute 
legal documents on behalf of the corporation. Subject to the spending 
limitations set forth in Policy 301: Procurement, action by the board of directors 
shall not be required to create a legally binding obligation for the corporation. 

 
Nothing in the Policy requires the Board to validate a contract negotiated by the CEO by voting 
to affirm it. To the contrary, the above language expressly states that contracts made by the CEO 
are valid and binding without any action of the Board. 
 
Policy #506 also contains the following language: 
 

Notwithstanding its delegation of authority as set forth in this policy, the board 
of directors shall retain the right to direct the President and Chief Executive 
Officer, through the Chair of the Board, to present a particular contract or legal 
document to the board of directors for its approval. 

 
You informed us that neither the Board nor its Chairperson evaluate each SDCCC contract for 
the purpose of deciding whether the Board should, or should not, exercise approval rights over 
the contract. Instead, the CEO will typically negotiate contracts without any involvement or 
oversight by the Board or the Board’s Chairperson. You stated that the above language was 
placed within Policy #506 to address contracts that have a high profile or a particularly long term 
and might warrant special consideration by the Board. When such situations arise, the CEO may 
advise the Board of the existence of the contract and recommend that it engage in making the 
contract. Even without such intervention by the CEO, however, the above language 
unambiguously reserves to the Board the authority to approve any SDCCC contract. 

                                                           
1 Policy #506 limits the CEO’s contracting ability to specific dollar thresholds identified in SDCCC Policy #301, 
Procurement: “$100,000 for expenditures pursuant to an Approved Budget, and not to exceed $25,000 for 
unbudgeted expenditures when the funds are available from cost savings in an Approved Budget.” 



Beatrice Kemp 
June 25, 2009 
Page 3 
 
 

Your request for advice seeks to know whether adherence to Policy #506 will insulate the 
SDCCC Board and its members from the conflict of interest provisions contained in the Ethics 
Ordinance, particularly the provisions set forth in SDMC section 27.3560. 
 

ANALYSIS 

 
A.  General Prohibition 

 
The Ethics Ordinance’s conflict of interest rules are derived from the state’s Political Reform Act 
and the provisions of Government Code section 1090, et seq. Accordingly, we interpret our rules 
to be consistent with those set forth at the state level. Your question concerns the inability of the 
Board to enter into a contract when one of its members is financially interested in that contract. 
This particular prohibition is set forth in SDMC section 27.3560. “It is unlawful for any City 
Official to be financially interested in any contract made by them in their official capacity.” 
SDMC § 27.3560(a).2 As members of a City agency’s board of directors, SDCCC’s Board 
members are considered “City Officials” under the City’s Ethics Ordinance. SDMC § 27.3503. 
Because SDMC section 27.3560 was derived from Government Code section 1090, we therefore 
look to interpretations of section 1090 set forth in case law and in the Opinions of the California 
Attorney General’s Office. 
 
The purpose of section 1090 is to ensure that “every public officer be guided solely by the public 
interest, rather than by personal interest, when dealing with contracts in an official capacity.” 
Thomson v. Call, supra, 38 Cal. 3d 633, 650 (1985). A violation of section 1090 does not require 
that an official intend to defraud the government or otherwise profit from his or her official 
participation in a contract. Instead, section 1090 is intended to achieve “the goals of eliminating 
temptation, avoiding the appearance of impropriety, and assuring the city of the officer’s 
undivided and uncompromised allegiance.” Id. at 648. The purpose of these prohibitions against 
“self-dealing” is to “remove or limit the possibility of any personal influence, either directly or 
indirectly, which might bear upon an official’s decision.” Stigall v. City of Taft, 58 Cal. 2d 565, 
569 (1962). 
 
B.  Application of Prohibition to SDCCC Board of Directors 

 
Under Government Code section 1090, when a member of a city council, board, commission, or 
similar body is financially interested in a contract, the body on which he or she sits may not enter 
into that contract, even if the interested member refrains from all aspects of making that contract. 
“Mere membership on the board or council establishes the presumption that the officer 
participated in the forbidden transaction or influenced other members of the council.” Thomson, 
38 Cal. 3d 633 at 649. Thus, under both SDMC section 27.3560 and Government Code section 
1090, when a member of the SDCCC Board is financially interested in a contract, the Board may 
not enter that contract even if the interested Board member recuses himself or herself from all 
involvement in making that contract. “When section 1090 is applicable to one member of the 
governing body of a public entity, the prohibition cannot be avoided by having the interested 

                                                           
2 For purposes of this advice letter, we will presume that any “financial interest” at issue is not a “remote interest” or 
“non-interest” under California Government Code sections 1091 and 1091.5, respectively. 
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board member abstain; the entire governing body is precluded from entering into the contract.” 
89 Op. Cal. Att’y Gen. 68 (2006). “Section 1090 constitutes an absolute bar to the formation of a 
contract by the officer or board, and its terms cannot be avoided by having the financially 
interested officer or board member abstain from participating in the making of the contract.” 92 
Op. Cal. Att’y Gen. 26 (2009). 
 
Your question requires us to evaluate SDCCC Policy #506 in light of the above prohibitions. 
Does delegation of the Board’s contracting authority to the CEO allow SDCCC to enter into a 
contract notwithstanding a Board member’s financial interest in the contract? Stated another 
way, does the delegation of contracting authority effectively remove the Board from the making 
of a SDCCC contract for purposes of SDMC section 27.3560? For example, may the CEO 
lawfully bind the SDCCC to a contract with a vendor if one of the Board members has an 
ownership interest in that vendor? For the reasons set forth below, we conclude that Policy #506 
does allow for the making of such contracts. 
 
According to Opinions issued by the California Attorney General, contracts not under the 
jurisdiction of a board member may avoid the prohibitions of section 1090. For example, in 57 
Op. Cal. Att’y Gen. 458 (1974), the California Attorney General evaluated the legality of a 
county supervisor contracting with the county to provide tow truck services. Although the board 
of supervisors could not enter into a contract with one of its members, the Opinion concluded 
that a county purchasing agent could lawfully make that contract on behalf of the county because 
the agent had independent contracting authority. “The fact that the board hires [the agent] and 
sets his compensation makes no difference.” Id. 
 
In 85 Op. Cal. Att’y Gen. 87 (2002), the California Attorney General evaluated whether the 
prohibitions of section 1090 would bar a member of the Glendale City Council, in his private 
capacity, from contracting with a joint powers authority created in part by the City of Glendale. 
After finding that the Glendale City Council did not “attempt to influence the [joint powers 
authority] Board in any way concerning developing, negotiating, executing, or performing any 
contract,” the Opinion concluded that “under these circumstances, the proposed contract cannot 
be said to be ‘made’ by the Glendale City Council for purposes of section 1090.”  
 
The facts in the two above-cited Opinions are comparable to those in the SDCCC delegation 
policy to the extent that the SDCCC Board does not participate in any manner in the crafting and 
executing of a contract. If the SDCCC CEO can enter into a contract without any review, 
oversight, approval, affirmation, or ratification of the contract by the Board, then the CEO’s 
independent status will insulate the Board from the making of the contract and from the 
prohibitions of SDMC section 27.3560. 
 
Other Opinions issued by the office of the California Attorney General reached comparable 
conclusions. In 81 Op. Cal. Att’y Gen. 274 (1998), it determined that contracts of the County 
Housing Authority Commission were independent from the County Board of Supervisors and 
therefore could employ a member of the Board of Supervisors as its executive director without 
violating section 1090. In 21 Op. Cal. Att’y Gen. 90 (1953),  the California Attorney General 
opined that contracts executed by a city treasurer were not under the supervision or control of the 
city council and could therefore be lawfully executed notwithstanding a financially interested 
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member of the city council. The Opinion states that “It is true that the council is responsible for 
the appointment and removal of the Treasurer, but the relationship between one member of the 
council and the Treasurer is no less remote than that of a legislator and an agency of the State 
Government” (referring to 14 Op. Cal. Att’y Gen. 78 (1949), which found that a state legislator 
could contract with other state offices.) 
 
The Opinions discussed above can be distinguished from those that reached a different 
conclusion. In 87 Op. Cal. Att'y Gen. 9 (2004), a school board delegated its contracting authority 
to a superintendent. The California Attorney General determined that the delegation of authority 
did not relieve the school board from the scope of 1090. The Opinion points out that the 
California Education Code requires the school board to affirm every contract by a formal vote of 
the board. “When the board affirms an act that has been delegated to a subordinate, the act 
becomes the act of the board itself.” Id. Similarly, in 88 Op. Cal. Att’y Gen. 122 (2005), the 
California Attorney General concluded that a city administrator who executed contracts on 
behalf of a city did not have independent contracting authority (contract terms were ultimately 
reviewed and controlled by the city council), and members of the city council were therefore not 
insulated from the provisions of section 1090. The existence of an independent contracting 
authority, lacking in these two Opinions, is clearly present with SDCCC. There is no requirement 
that a contract decision made by its CEO be affirmed by a vote of the SDCCC Board. Instead, as 
Policy #506 states, the SDCCC Board expressly granted to its CEO the power to enter into a 
legally binding contract without any action by the Board. 
 
The key issue, as emphasized in all of the above-cited California Attorney General Opinions, is 
the independent status of the party contracting on behalf of the governmental agency. If the 
SDCCC CEO (assuming of course that such individual has no financial interest in the contract 
himself or herself) has the authority to make the contract without any involvement by the Board, 
then no member of the Board will be put in a situation where their loyalty or allegiance to 
SDCCC can be questioned. As stated above, Government Code section 1090’s goals are to 
eliminate temptation, avoid the appearance of impropriety, and ensure that public officials have 
undivided and uncompromised allegiance to their constituency. These goals are met when the 
financially interested Board member, and the Board itself, have no role in making or influencing 
a contract. In other words, they cannot be tempted to make a self-serving decision when they are 
not making a decision to begin with. In sum, the rationale for the section 1090 prohibition, and 
the corresponding provisions of SDMC section 27.3560, would not be served by applying these 
laws to a situation where the conflicted member and the Board on which he or she sits play no 
role in the decisionmaking process. 
 
C.  Reservation of Contracting Authority 

 
It must be noted that the above conclusion would change dramatically if the Board became 
involved in making a contract decision. As stated above, Policy #506 contains language 
reserving to the Board the power to review and approve any particular contract. The applicable 
language states that notwithstanding its delegation of contracting authority to the CEO, the board 
“shall retain the right to direct the [CEO] . . .  to present a particular contract or legal document 
to the board of directors for its approval.” Although you indicated that SDCCC contracts are 
routinely made by the CEO without the Board or the Board’s Chairperson weighing in on 
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whether the Board should, or should not, be involved in the making of a particular contract, the 
fact remains that the Board does have the right to request that the CEO present any contract to 
the Board for its approval. Inherent in that right is the power to decide not to request approval of 
a contract, a decision that impliedly authorizes the making of the contract. 
 
Clearly, any exercise of the Board’s right to approve a contract, either expressly or by 
implication, would cause the CEO’s independent contracting authority to vanish. Thus, if a 
member of the Board has a financial interest in a contract that the Board has removed from the 
exclusive control of the CEO (by making or influencing any decisions regarding the contract, 
including a decision that the Board will not exercise its approval rights under Policy #506), then 
that contract would run afoul of SDMC section 27.3560. Only when the contract is made through 
the CEO’s independent contracting authority, without any involvement by the Board, will the 
contract avoid the prohibitions described above. To avoid an application of section 27.3560, 
therefore, the Board must be careful to not only refrain from expressly approving or influencing 
the contract but also from making any decisions regarding whether the contract should come 
within the Board’s purview.  
 

CONCLUSION 

 
Members of the SDCCC Board may not be financially interested in a contract made by them in 
their official capacities. Moreover, the SDCCC Board may not make such a contract even if its 
conflicted member recuses himself or herself from participating in all aspects of the contract. On 
the other hand, under SDCCC Policy #506, the CEO has independent contracting authority and 
may bind SDCCC to a contract without any review, oversight, approval, affirmation, or 
ratification by the Board. Because a contract made by the CEO pursuant to Policy #506 without 
the review, oversight, approval, affirmation, or ratification of the SDCCC Board is not a contract 
“made” by the Board, such a contract will insulate the Board and its members from the 
prohibitions contained in Municipal Code section 27.3560. Such insulation will disappear, 
however, if the Board exercises its contract approval rights or otherwise acts, or chooses not to 
act, in any manner that diminishes the CEO’s independent contracting authority. 
 
Please note that this advice letter is being issued by the Ethics Commission solely as technical 
assistance from a regulatory agency as provided by SDMC section 26.0414(b).  It is not to be 
construed as legal advice from an attorney to a client. Moreover, the advice contained in this 
letter is not binding on any other governmental or law enforcement agency. 
 
Sincerely, 
 
Alison Adema 
General Counsel 
 
 
By: Stephen Ross 
Program Manager-Technical Assistance 


