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LIVE EVENT WORKER SAFETY ORDINANCE
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs)

When did the Ordinance go into effect?

The Live Event Worker Safety Ordinance (“Ordinance”), Chapter 2, Article 2,
Division 60 of the San Diego Municipal Code, went into effect on July 1, 2025.

Where can I find the Ordinance language?

The Ordinance, as well as other helpful information, can be found at:
https://www.sandiego.gov/compliance/labor-standards-enforcement

What events trigger the application of the Ordinance?
The Ordinance applies to complex live events at City facilities and parks.
What is considered a “complex live event” under the Ordinance?

A complex live event is defined as a live production that involves the temporary
setup, operation, or teardown of non-permanent riggings, large portable power
distribution systems, or both. This does not include freight handling or
transportation of heavy equipment.

Does your event involve temporary setup, operation, or teardown of non-
permanent rigging?

Non-permanent rigging means a moveable system of equipment, which is
automated or fixed, used for overhead suspension of portable audiovisual
equipment, including audio, video, lighting, backdrops, scenery, trusses, and
other effects, equipment, or props.

Examples include:
e Trusses or frameworks used to support lighting and sound equipment.

e Suspension systems, or equipment that secures lights, speakers, and other
audiovisual gear overhead.

o Lighting grids, or structures that hold lighting fixtures in place above a
stage and lighting systems, or systems designed to suspend objects in the
air.



https://www.sandiego.gov/compliance/labor-standards-enforcement
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The Ordinance requirements are triggered when the non-permanent rigging
equipment is:

e Temporarily assembled and
o Used for overhead suspension of portable audiovisual equipment.

The general use of audio, video, scenery, etc. does not automatically trigger
the Ordinance. For example, permanently installed or fully ground supported
audiovisual equipment would not trigger the Ordinance.

6. What is a “park” under the Ordinance?

Park means a City of San Diego public park and is defined by SDMC §
63.0102(b) to mean any public property, whether developed or undeveloped,
held out by the City or used by the public for active or passive park and
recreation uses, including adjacent buffer lands and natural areas and any
adjacent parking lots and perimeter sidewalks. The definition of park includes
open space and all public beaches, beach areas, bays, and wetlands within the
City.

Examples of City of San Diego parks include:

Developed Regional Parks
Balboa Park

Mission Bay Park
Presidio Park

Shoreline Parks
Community Parks

Open Space Parks

This also includes buildings located within City parks, such as:

e Recreation Centers
o Pool Facilities

7. Does the Ordinance apply to leased buildings and facilities within a City park?

Yes, the Ordinance applies to City-leased facilities and buildings located
within City of San Diego parks. Examples include SeaWorld located with in
Mission Bay Park, The Lodge at Torrey Pines located within the Torrey Pines
Golf Course, and the San Diego Zoo and museums located within Balboa Park.



https://docs.sandiego.gov/municode/MuniCodeChapter06/Ch06Art03Division01.pdf
https://docs.sandiego.gov/municode/MuniCodeChapter06/Ch06Art03Division01.pdf
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/permitsites
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/regional/balboa
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/regional/missionbay/facilities
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/regional/presidio
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/regional/shoreline
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/permits/permitscomparks
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/osp
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/centers/recctr
https://www.sandiego.gov/pools
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8. What is a “City Facility” under the Ordinance?

City Facility is defined by SDMC § 22.4205 as the following City-owned
facilities:

Petco Park

Pechanga Arena

San Diego Convention Center

San Diego City Concourse

Civic Theatre, including the portion of the Civic Center Plaza directly
adjacent to the Civic Theatre when theatre-related activities are held
there.

9. Who is considered a “live event vendor” under the Ordinance?

Live event vendors are employers that contract to produce a complex live event
within City facilities or parks.

For events that require a Special Events Permit or Park Permit, the live
event vendor is the person or company applying for the permit.

For events held at a City facility or a leased location within a park, the live
event vendor is the person or company signing the contract with the
leaseholder to produce a complex live event.

10. Who is considered a “contracting entity” under the Ordinance?

Contracting entity is the person or entity allowing the live event vendor to
produce a complex live event at the City facility or park.

For events that require a Special Events Permit or Park Permit, the City of
San Diego is considered a contracting entity under the Ordinance.

For events held at a leased City facility or a leased location within a park,
the contracting entity is the leaseholder that contracts with the live event
vendor to produce a complex live event at their leased facility.

11.  What is considered a “contract for production” under the Ordinance?

Contracts for production are agreements between the contracting entity and the
live event vendor to produce a complex live event within City facilities and parks,
including:

A Special Events Permit or Park Permit issued by the City to a live event
vendor for the production of a complex live event within City facilities or parks
or



https://docs.sandiego.gov/municode/MuniCodeChapter02/Ch02Art02Division42.pdf
https://specialeventapplication.sandiego.gov/
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/permits/permitscomparks
https://specialeventapplication.sandiego.gov/
https://www.sandiego.gov/park-and-recreation/parks/permits/permitscomparks
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13.
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15.

e A contract between an entity leasing a City facility and a live event vendor to
produce a complex live event at the entity’s leased facility.

What live events at City facilities or parks are not subject to the Ordinance?

The Ordinance defines complex live events to include specific thresholds of
non-permanent rigging and large portable power distribution systems. Therefore,
the Ordinance does not apply to live events that do not use large portable
power distribution systems, and only use ground-supported audiovisual
equipment. As such, small productions, such as community festivals and
events are unlikely to be subject to the Ordinance.

Does the Ordinance apply to direct employees of the City?

The requirements of the Ordinance do not apply to direct employees of the
City of San Diego when the employee is acting within the scope of their
employment.

What must a contracting entity do to comply with the Ordinance?
e A contracting entity must use a written contract for production.

e A contracting entity must require a live event vendor to provide them the
following information before any work on a complex live event begins:

o The names of employees the live event vendor is confirming have completed
the applicable courses and certifications and

e The courses and certifications the employees completed and date of
completion or certification.

What must a live event vendor do to comply with the Ordinance?

e Alive event vendor must confirm the following before any work on a
complex live event within a City facility or park begins:

o An employee of a live event vendor, including subcontractors’
employees, involved in the setting up, operation, or tearing down of
non-permanent rigging, large portable power distribution systems,
or both, completed the OSHA-10 course, OSHA-10/General
Entertainment Safety course, or the Cal/OSHA-10 course as
applicable to their occupation; and

o Supervisors have completed the OSHA-30 course, OSHA-30/General
Entertainment Safety course, or the Cal/OSHA-30 course, and are
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certified through the Entertainment Technician Certification
Program for the work performed within the applicable trade.

A live event vendor must provide documentation demonstrating compliance
to the contracting entity.

A live event vendor must retain the documentation demonstrating
compliance for two years following the complex live event and provide a
copy to the Enforcement Office upon request.

A live event vendor must post a notice informing employees of the
requirement of the Ordinance in either:

A conspicuous place where any employee is involved in the setup,
operation, or teardown of the complex live event, or

A place established by the contracting entity for posting notices for
employees at the City facility or park.

16. What trainings and certifications are required under the Ordinance?

Employees of a live event vendor, including any subcontractors’ employees,
involved in the setup, operation, or teardown of non-permanent rigging or
large portable power distribution systems will need to provide proof of
completion of the OSHA-10 course, OSHA-10/General Entertainment
Safety course, or the Cal/OSHA-10 course.

Supervisors of these employees are required to provide proof of
completion of OSHA-30 course, OSHA-30/General Entertainment Safety 30
course, or the Cal/OSHA 30 course.

17. What is the OSHA-10 course?

OSHA-10 means the United States Department of Labor’s Occupational Safety
and Health Administration’s 10-hour course on workplace health and safety.

18. What is the OLSA-10/General Entertainment Safety course?

OSHA-10/General Entertainment Safety means the United States Department
of Labor’s Occupational Safety and Health Administration’s 10-hour course

on workplace health and safety specific to the entertainment and exhibition
industries.



https://www.osha.gov/training/outreach
https://www.osha.gov/training/outreach
https://www.iatsetrainingtrust.org/osha
https://www.iatsetrainingtrust.org/osha
https://www.iatsetrainingtrust.org/osha
https://www.iatsetrainingtrust.org/osha
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19. What is the Cal/OLSA-10 course?

Cal/OSHA-10 means a 10-hour course offered by a training provider that is
authorized by an OSHA Training Institute Education Center to provide the
course.

20. What is the OSHA-30 course?

OSHA-30 means the United States Department of Labor's Occupational Safety
and Health Administration's 30-hour course on workplace health and safety.

21.  What is the OLSA-30/General Entertainment Safety course?

OSHA-30/General Entertainment Safety means the United States Department
of Labor's Occupational Safety and Health Administration's 30-hour course
on workplace health and safety specific to the entertainment and exhibition
industries.

22. What is Cal/OSHA-30?

Cal/OSHA-30 means a 30-hour course offered a training provider that is
authorized by an OSHA Training Institute Education Center to provide the
course.

23. Who is considered a supervisor?

Supervisor means any employee who leads, supervises, or directs one or more
employee in that same occupation and is employed in an occupation that may
be certified by the Entertainment Services and Technology Association’s
Entertainment Technician Certification Program.

24. What is the Entertainment Technician Certification Program?

The Entertainment Technician Certification Program (ETCP) is a certification
administered by the Entertainment Services and Technology Association
(ESTA). ESTA is the non-profit trade association for the entertainment
technology industry. ESTA develops standards for entertainment crafts
through a technical standards program accredited by the American National
Standards Institute.

More information about this certification can be found on the ESTA webpage:
https://etcp.esta.org/.



https://www.osha.gov/otiec/
https://etcp.esta.org/
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How much do these training courses cost?

The cost of the Cal/OSHA and OSHA courses can very depending on the
training provider and training format. Generally, the OSHA and Cal/OSHA
courses average S45 per person. An OSHA-30 and Cal/OSHA-30 course can
cost between $150 to $170 per person. The ETCP cost is $650 and valid for 5
years; recertification after 5 years is $250 per person.

How will the Ordinance be enforced?

The Ordinance is enforced by the City’s Compliance Department, Office of
Labor Standards and Enforcement, Minimum Wage Program. Complaints for
noncompliance may be filed directly on the Program’s webpage. Failure to
comply with the requirements of the Ordinance may result in the assessment
of civil penalties or prohibition of future City permits.

How will live event vendors be notified of the Ordinance?

Live event vendors will be notified as part of the permit application process for
complex live events that require a Special Events Permit or Parks Permit. Live
event vendors will be notified of the Ordinance requirements as part of your
contract for production for complex live events at City-leased facilities.

Where can I find the required notice?

The required notice is available on the City’s Compliance Department, Office
of Labor Standards and Enforcement webpage:

https://www.sandiego.gov/compliance/labor-standards-enforcement

Where must the notice be posted?

The notice must be posted in a conspicuous place were covered workers
involved in the setup, operation, or tear down of a complex live event can
easily access it and read it. Acceptable posting methods may include:

A bulletin board at the worksite or in a break area

e Abinder kept in a work truck or at the worksite
o Distribution via email to all covered workers
o Displayed with Special Events Permit, if applicable

e Any other method appropriate to the nature of the event and location, so
long as it ensures workers are reasonably able to see and review the notice.
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30. What resources are available to help with understanding compliance with the
Ordinance?

Compliance information is available on the City of San Diego websites for
both the Special Events Department and Compliance Department Office of
Labor Standards and Enforcement.

The Office of Labor Standards and Enforcement is providing this information as general guidance on the City’s Live
Event Worker Safety Ordinance. This information is provided as a public service and should not be construed or
relied upon in any way as legal advice or a legal opinion. Although we make every effort to correct any errors
brought to our attention, please refer directly to the full text of the Ordinance.



https://www.sandiego.gov/specialevents-filming
https://www.sandiego.gov/compliance/labor-standards-enforcement
https://www.sandiego.gov/compliance/labor-standards-enforcement

