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FACT SHEET ON PROFESSIONAL EXPENSE 
COMMITTEES - DISCLOSURE OF PENDING MATTERS 

 
The City’s Election Campaign Control Ordinance (ECCO) includes disclosure requirements applicable to 
individuals who make contributions to professional expense committees, particularly when those individuals 
have matters pending before the person to whom they are contributing. This fact sheet is designed to help 
professional expense committees and their contributors gain a better understanding of these laws but should 
not be considered a substitute for the actual language of San Diego Municipal Code sections 27.2965 – 
27.2969. 
 
 Elected officeholders and candidates may raise funds to defray the professional expenses and costs 

associated with campaign audits or the defense of a civil, criminal, or administrative proceeding. 
Professional expense committees are created to solicit and spend these funds. 

 Every individual who makes a contribution to an officeholder’s or candidate’s professional expense 
committee must accompany each contribution with a disclosure of pending matters form 
(www.sandiego.gov/sites/default/files/pendingmatters.pdf) stating whether or not the individual has a 
matter pending before the officeholder/candidate. 

 Contributors who have one or more matters pending before the officeholder/candidate must 
accompany each contribution to the professional expense committee with a written description of 
the particulars of the pending matter. 

 Contributors who do not have any matters pending before the officeholder/candidate must state that 
fact on their disclosure form. 

 
 By asking themselves the two basic questions below, contributors can determine whether or not they 

have a matter pending before the applicable officeholder/candidate. 

 Question One:  Do I have a financial interest in a pending City decision? You have a financial 
interest in a municipal decision if: 

(a) you or any member of your immediate family is a claimant, applicant, respondent, contracting 
party, or is otherwise named as a party to the decision; or 

(b) you or any member of your immediate family holds a managerial level position, or has a 10% 
or greater ownership interest, in a business entity that is a claimant, applicant, respondent, 
contracting party, or is otherwise named as a party to the decision; or 

(c) you or any member of your immediate family has an ownership interest in real property that is 
the subject of the decision; or 

(d) it is reasonably foreseeable that the decision will have a direct or substantial financial impact 
on real property in which you or any member of your immediate family has an ownership 
interest. 

 

http://www.sandiego.gov/sites/default/files/pendingmatters.pdf
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 Question Two:  Is the City decision pending before the officeholder/candidate? 

A decision is pending before the officeholder/candidate if there is a realistic possibility that the 
officeholder/candidate or his/her legislative body or board will act on the decision. For example: 

 An individual who has a financial interest in a pending City ordinance and makes a 
contribution to the Mayor’s professional expense committee must disclose that financial 
interest because the Mayor will either be approving or vetoing the ordinance. 

 An individual who has a land use matter coming before the Planning Commission will have 
to disclose that matter when making a contribution to a Councilmember’s professional 
expense committee if there is a realistic possibility that the Planning Commission decision 
will be appealed to the City Council.  

Note that a decision is considered to be pending before the officeholder/candidate who sits on a 
government body or board (for example, City Council, Planning Commission) if that body or board 
will be acting on the decision, even if the individual officeholder/candidate will not be participating 
or voting on the particular matter. 

 Contributors who answer yes to both of the above questions must identify the applicable City decision 
on the pending matters disclosure form. When considering these questions, keep these points in mind: 

 Matters are disclosable only if they are pending at the time the contribution is made. Once final 
action has been taken (for example, contract approved, ordinance adopted), the matter is no longer 
pending. 
 

 You are not required to report a municipal decision that will have only a nominal, inconsequential, 
or insignificant financial effect on your financial interests or those of your immediate family. 
 

 A contributor whose only connection to a pending matter is his or her representation of a party to that 
matter is not required to identify the matter on a disclosure form. Lobbyists, for example, need not 
disclose their clients’ matters on this form. 

 Lobbyists also need not disclose any of their own personal financial matters on a pending matters 
disclosure form if they have already disclosed these matters on a lobbyist registration form or quarterly 
lobbying report in connection with their lobbying activities. (Note that lobbyists must disclose all 
contributions to professional expense committees on their quarterly lobbying reports.)   

 When a professional expense committee files its campaign statements with the City Clerk, it must 
attach a copy of each contributor’s pending matters form. 

 Professional expense committees are required to file their disclosure statements using the City 
Clerk’s electronic filing system. This system, however, does not presently allow for the electronic 
filing of attachments. Accordingly, committees must file with the City Clerk a paper copy of each 
Disclosure of Pending Matters form it has received during the applicable reporting period. 
 

 The disclosure forms must be submitted to the City Clerk within 10 calendar days of the filing 
deadline for the committee’s campaign statement and should be accompanied by a cover letter or 
similar document explaining that the forms are attachments to its electronically-filed campaign 
statement. 
 

For additional information, please contact the ethics commission at (619) 533-3476. 
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