
 

E-MAIL 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

Q.   How do I manage my e-mail? 

A.   Good e-mail management begins with keeping only emails identified as “records” and 

       systematically deleting “non-records.” These terms are defined in San Diego Municipal 

Code section 22.2602. 

 

Q.   What kind of an e-mail message is considered a record? 

A.   An e-mail message is a record if it was created or received by the City and is evidence of its             

       operations. Examples include e-mail correspondence from public citizens about a project, or  

       staff input sent by e-mail concerning a policy revision. 

 

Q.   How long should I keep e-mail? 

A.   It depends. The content of an e-mail determines how long an e-mail should be kept.     

       Please check your department’s records disposition schedule or the citywide Records  

       Disposition Schedule for retention timelines. 

 

Q.   How do I store e-mail records? 

A.   The e-mail delivery system is not a records storage system and employees 

       should not be using it as such. E-mail records with permanent retention periods should be 

       printed out in paper format and filed as appropriate.  Other e-mail messages with shorter  

       retention periods should be removed out of the e-mail delivery system and stored in the “H”  

       or “Shared” drive network and monitored on a yearly basis so that the records are deleted   

       from the system once their retention period expires. Alternatively, your department head  

       may use a trusted method.   

 

 


