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1. UPDATE REFERENCED STANDARDS AND POLICIIES 

 

Text as it appears in LDC 

 

§146.0103 Interpretation of the Electrical Regulations 

(a) The language used in this article and in the 2013 California 

Electrical Code which is made a part of this article by 

reference, is intended to convey the common and accepted 

meaning familiar to the electrical industry. 

(b) The Building Official, in accordance with Section 129.0104, 

is authorized to determine the intent and meaning of any 

provision of this article. The Building Official may utilize 

other codes, guides, or standards in making such 

determinations. These may include the National Fire and 

Life Safety Codes, published by NFPA; Standards for 

Safety, published by Underwriters Laboratories, Inc. (UL); 

American National Standards, published by the American 

National Standards Institute (ANSI); Manufacturing 

Standards, published by the National Electrical 

Manufacturers Association (NEMA); National Electrical 

Safety Code, published by the Institute of Electrical and 

Electronic Engineers (IEEE); General Order 95 and 128, 

published by the California Public Utilities Commission; the 

Electrical Service Guide Electrical Service Standards & 

Guide, published by San Diego Gas and Electric Company; 

the San Diego Area Electrical Newsletters, published by the 
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San Diego Chapter of the International Code Council; and 

other references that the Building Official may deem 

appropriate. Determinations shall be made in writing and a 

record shall be kept that is open to the public. 

Reason:  The proposed amendment is editorial and updates the name of a 

publication produced by San Diego Gas and Electric Company that is a part of 

Sempra Energy.  

 

2. SPACING OF ELECTRICAL RECEPTACLES 

 

Text as it appears in LDC 

 

§146.0202 Alterations, Additions, Relocations and Conversions of 

Existing Wiring 

(a) Additions, extensions, alterations, or removal of existing 

wiring installations shall be made in compliance with the 

provisions of this article.  

(subsection (1) and (2) no change) 

(3) Where the electrical system, including but not 

limited to interior branch circuit wiring, is upgraded 

at the owners property owner’s initiative and the 

wall covering is not removed, the receptacle spacing 

requirements of the California Electrical Code, 

Article 210, Section 52, shall not apply. 

(b) Electrical systems in relocated buildings shall comply with 

the provisions of this article except for the following: 

(1) Existing receptacles located in rooms within 

relocated dwellings shall comply with applicable 

codes adopted at the time of original construction.  
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 Each room in a relocated dwelling shall be provided 

with receptacles spaced so that no point along the 

floor line in any wall space is more than 10 feet 

from a receptacle.  

 (2)  Existing receptacles that are more than 5 feet from a 

grounded surface need not be of the grounded type. 

The spacing of new receptacles shall comply with 

Section 210.52 (A) (1) of the California Electrical 

Code. 

(3)  Existing receptacle outlets which are not grounded 

shall comply with Section 406.4 (D) (2) of the 

California Electrical Code. 

Reason:  Section 146.0202 (b) (1) is less restrictive than Section 210.52 (A) in 

Article 210 of the CEC addresses relocated buildings that existed prior to 

adoption of the requirement, which appears to be the 1959 edition of the National 

Electrical Code. It is assumed that the electrical installation is conforming to the 

regulations in effect at the time of original construction and as a result closer 

spacing may exist for installations under editions of the electrical code consistent 

with current standards. The proposed amendment is a clarification that the 

regulation applies to existing receptacles and that new receptacles need to 

conform to the 2013 California Electrical Code. The CEC intends for outlets to be 

spaced such to minimize the use of extension cords that can be subject to damage 

or can overheat if not properly used and intends to minimize trip hazards from 

extension cords.  

 

Moved buildings enjoy previously conforming rights pursuant to Section 

89.108.10.2 adopted by HCD into the CEC if not altered,  if they conform to 

earlier adopted standards and if the building does not become or continue to be a 

substandard building per Section 17920.3 of the H&S Code 
(http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/displaycode?section=hsc&group=17001-
18000&file=17920-17928). The wiring within the building may remain, provided 

that it has been maintained in a safe condition.   
 

Section 146.0202 (b) 2 is proposed to be deleted for the same reason; additionally 

Section 406.4 (D) (2) of the CEC addresses replacement of existing receptacles 

that are not grounded should the person relocating the house choose to replace 

existing receptacles or be required to do so as a part of the move inspection. The 

electrical service is required to be grounded at the new location per the current 

http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/displaycode?section=hsc&group=17001-18000&file=17920-17928
http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/displaycode?section=hsc&group=17001-18000&file=17920-17928
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code because it is now in a new location along with the work to install the 

conductors between SDG&E and the service.  This work will also comply with 

current regulations. 

 

3. ELECTRIC VEHICLE CHARGING  

 

Text of Section 625.41 (TIA 11-3 Section 625.14) as it will appear in 2016 

CEC 

 

625.41 Rating. Electric vehicle supply equipment shall have sufficient rating to 

supply the load served. Electric vehicle charging loads shall be considered to be 

continuous loads for the purposes of this article. Where an automatic load 

management system is used, the maximum electric vehicle supply equipment load 

on a service or feeder shall be the maximum load permitted by the automatic load 

management system. 
 

 

Text of Section 625.44 (TIA 11-2 Section 625.13) as it will appear in 2016 

CEC 

 

625.44  Electric Vehicle Supply Equipment Connection. Electric vehicle 

supply equipment shall be permitted to be cord and plug connected to the 

premises wiring system in accordance with one of the following: 

(A)  Electric vehicle supply equipment intended for connection to receptacle 

outlets rated at 125 volts, single phase, 15 and 20 amperes. 

(B)  Electric vehicle supply equipment that is rated 250 volts maximum and 

complies with all of the following: 

(1)  It is part of a listed system meeting the requirements of 625.18, 

625.19, and 625.29. 

(2)  It is intended for connection to receptacle outlets rated no more 

than 50 amperes. 

(3)  It is installed to facilitate any of the following: 

a.  Ready removal for interchange 

b.  Facilitate maintenance and repair 

c.  Repositioning of Portable, movable, or EVSE fastened in 

place 

(4)  Power supply cord length for electric vehicle supply equipment 

fastened in place is limited to 6 ft (1.8 m). 

(5)  Receptacles are located to avoid physical damage to the flexible 

cord. 

All other electric vehicle supply equipment shall be permanently connected to the 

premises wiring system. The electric vehicle supply equipment shall have no 

exposed live parts. 
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Text as it will appear in LDC 

 

 

146.0106 Modifications to the 2013 California Electrical Code Adopted 

by the City of San Diego 

The following Sections and Subsections of the 2013 California 

Electrical Code are modified by the City of San Diego: 

(a) Article 625, Electric Vehicle Charging system, Section 

625.41 Rating; Section 625.44 Electric Vehicle Supply 

Equipment. 

146.0107 Additions to the 2013 California Electrical Code Adopted by 

the City of San Diego 

The following Sections and Subsections are added to the 2013 

California Electrical Code by the City of San Diego: 

 (a) Article 625, Electric Vehicle Charging system, Section 

625.41 Rating; Section 625.44 Electric Vehicle Supply 

Equipment. 

§146.0208 Local Modifications and Additions to Section 625.41“Rating” 

of the California Electrical Code 

Section 625.41of the   California Electrical Code is adopted with 

modifications pursuant to Section 146.0107 and additions pursuant 

146.0107 of the Land Development Code. 

 

(a) Section 625.41 Rating. Electric vehicle supply equipment 

shall have sufficient rating to supply the load served. 

Electric vehicle charging loads shall be considered to be 

continuous loads for the purposes of this article. Where an 

automatic load management system is used, the maximum 
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electric vehicle supply equipment load on a service or 

feeder shall be the maximum load permitted by the 

automatic load management system. 

 

§146.0209 Local Modifications and Additions to Section 625.44 “Electric 

Vehicle Supply Equipment Connection” of the 2013 California 

Electrical Code 

Section 625.44 of the 2013 California Electrical Code is adopted 

with modifications pursuant to Section 146.0107 and additions 

pursuant 146.0107 of the Land Development Code. 

 

(a) Electric vehicle supply equipment shall be permitted to be 

cord and plug connected to the premises wiring system in 

accordance with one of the following: 

(1)  Electric vehicle supply equipment intended for 

connection to receptacle outlets rated at 125 volts, 

single phase, 15 and 20 amperes. 

(2)  Electric vehicle supply equipment that is rated 250 

volts maximum and complies with all of the 

following: 

(i)  It is part of a listed system meeting the 

requirements of Sections 625.18, 625.19, 

and 625.29 of the California Electrical Code. 

(ii)  It is intended for connection to receptacle 

outlets rated no more than 50 amperes. 

(iii)  It is installed to facilitate any of the 

following: 

(1)  Ready removal for interchange 

(2) Facilitate maintenance and repair 

(3) Repositioning of Portable, movable, 

or EVSE fastened in place 
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(4)  Power supply cord length for electric 

vehicle supply equipment fastened in 

place is limited to 6 ft (1.8 m). 

(5)  Receptacles are located to avoid 

physical damage to the flexible cord. 

(b) All other electric vehicle supply equipment shall be 

permanently connected to the premises wiring system. The 

electric vehicle supply equipment shall have no exposed 

live parts. 

 

Reason:  The proposed amendments were published by NFPA as a part of 

Tentative Interim amendment # TIA 11-2 and TIA 11-3 approved in 2011. It is 

expected that these regulations will be adopted into the next edition of the 

California electrical Code. These regulations will facilitate the implementation of 

electrical vehicle charging. Section 625.41 allows load management equipment to 

be used to regulate power usage to allow additional EV chargers on a circuit 

without an increase in the circuit capacity. Additionally addresses in more detail 

chord and plug requirements for connections to the premises wiring. 

 

 


