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The purpose of this Technical Bulletin is to provide fire 
alarm system wiring guidelines and requirements to the 
permit applicant.  In addition to the information provided 
in this Technical Bulletin, the permit applicant shall fol-
low definitions, guidelines and requirements from adopt-
ed codes and standards. 

Fire alarm systems submitted for review and approval 
shall comply with the requirements of Information Bulle-
tin 137, California Fire Code (CFC) Section 907, National 
Fire Protection Association (NFPA) 72, and the California 
Electrical Code (CEC) Article 760 regardless if the fire 
alarm system is required, optional or voluntary.  The fol-
lowing Technical Bulletin details the City of San Diego 
interpretations and requirements for fire alarm wiring. 

I.	 Class “A” Circuits 
A.	When Required

1.	 New fire alarm installations in new high rise 
buildings as defined in the California Build-
ing Code (CBC) require Class A circuits to be 
installed per CBC Section 907.6.1.1.  Initiat-
ing circuits only serving a single device do not 
require Class A wiring.

2.	 Fire alarm systems proposed to be installed 
in existing high rises do not require Class A 
circuits per California State Fire Marshal 
(CSFM) Title 24 Interpretation #14-006, July 
29, 2014.

B.	Routing Requirements
Where required, Class A circuits using physical 
conductors shall be installed such that the outgo-
ing and return conductors, exiting from and re-
turning to the control unit, are routed separately.  
The outgoing and return (redundant) circuit con-
ductors shall be permitted in the same cable as-
sembly (i.e. multi-conductor cable, not including 
ROMEX), enclosure, or raceway only under the 
following conditions (NFPA 72, Section 12.3.7):
1.	 For a distance not to exceed 10 feet where the 

outgoing and return conductors enter or exit 
the initiating device, notification appliance, or 
control unit enclosures. 

2.	 For single raceway drops to individual devices 
or appliances.

3.	 For single raceway drops to multiple devices 
or appliances installed within a single room 
not exceeding 1,000 square feet in area.

4.	 Where the vertically run conductors are con-
tained in a two-hour rated cable assembly, or 
enclosed (installed) in a two-hour rated enclo-
sure or a listed circuit integrity (C.I.) cable, 
which meets, or exceeds a two-hour fire-resis-
tive rating.

C.	Voltage Drop Calculations
Voltage drop calculations for Class A NAC cir-
cuits shall only require taking the furthest de-
vice from either the outgoing or incoming/return 
conductors. Calculations can begin with the fur-
thest device for one side only.  Point to point or 
EOL methods still apply and method must be 
noted on plans.

II.	 Survivability
A.	When Required

1.	 New fire alarm installations in new high rise 
buildings as defined in the California Build-
ing Code (CBC) are required to meet the sur-
vivability requirements in NFPA 72.  

2.	 Fire alarm systems employing zoned evacu-
ation or partial evacuation are required to 
meet the survivability requirements in NFPA 
72.

3.	 Fire alarm systems proposed to be installed 
in existing high rises are not required to 
meet survivability requirements in NFPA 72.  
However, compliance with NFPA 72 Section 
24.4.2.8.5.1 must be provided for all buildings 
using partial or zoned evacuation.

B.	Wiring Methods
The following methods are an acceptable means 
of meeting the survivability requirements in 
NFPA 72.
1.	 Two-hour cable systems with a UL 1724 list-
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ing for Electrical Circuit Protective Systems.  
These cable systems employ protective ma-
terials such as intumescent wraps/coatings, 
tapes, composite mats, etc, that meet the test-
ing requirements under UL 1724.

2.	 Circuit pathways in rooms/areas constructed 
with two-hour fire rated enclosures.  Areas 
constructed with a two-hour fire rating or 
running through existing rooms/areas with a 
two-hour rating will be subject to additional 
review and approval.  It is not acceptable to 
use exit stairways to achieve the two-hour 
rating.

3.	 Cable systems running in two-hour rated 
raceways, including but not limited to, the fol-
lowing:  
a.	 Cable systems embedded in 2-inches of 

concrete,
b.	 Cable systems pulled through concrete 

ductbanks (entrance and exit openings 
shall be firestopped), or 

c.	 Continuous metallic raceways (conduit 
and associated compression fittings and 
set screw couplings must be two-hour rat-
ed and listed).

d.	 CI (Circuit integrity) cable is permitted 
provided that it has a marking from Un-
derwriters Laboratory (UL) indicating that 
it is listed to UL 2196 for two hour surviv-
ability rated cable.

III.	 Smoke Control Systems
Refer to Technical Bulletin BLDG-9-1, Design and 
Testing Requirements for Smoke Control Systems 
for required wiring methods for Smoke Control sys-
tems.  Where two-hour cabling and cable systems 
are required, the design may employ the methods 
specified in this technical bulletin, except MC (me-
tallic clad) cable is not permitted for smoke control 
systems.

Iv.	 GROUP R -2 O CCUPANCY  “PRE-WIRE” RE -
QUIREMENTS 
CBC Section 907.5.2.3.4 requires all Group R-2 
dwelling units and sleeping units be provided with 
the capability to support visible alarm notification 
appliances in accordance with NFPA 72 and Ameri-
cans with Disabilities Act (ADA).  Compliance must 
be shown on the fire alarm permit drawings.

A.	Wiring and associated j-boxes, terminations, 
etc. shall be installed per the CEC and this bul-
letin for future visual alarm notification appli-
ances (replacement of audible devices to visual 
or audible /visual devices).  The future increases 
in device load demand shall be accounted for in 
voltage drop and NAC power supply battery cal-
culations.  In addition, installation requirements 
of future NAC power supplies via add/drop dia-
gram or other approved means shall be shown on 
plans.

B.	If future interconnection of the building fire 
alarm system with the unit smoke alarms is pro-

posed, then wiring and associated j-boxes, ter-
minations, etc. shall be provided as part of the 
submittal.  Unit smoke alarms are defined as 
single-station smoke alarms in the CFC.

C.	An extension of the existing wiring from the unit 
smoke alarm locations to required locations for 
the visible appliances shall be provided.

V.	 Other Permits
The associated work described below requires sepa-
rate permits or approvals.  If work is to be performed 
by others, please indicate on plans that work will be 
“furnished by others” or “under separate approval.”

A.	Installing a new dedicated circuit breaker, 
fuse or disconnect switch per NFPA 72 Section 
10.6.5.2.3 for primary power branch circuits for 
FACP, NAC power supply, and communications 
methods involving modification to an existing 
electrical service panel will require obtaining a 
separate electrical permit per the SDMC Chap-
ter 12, Article 9, Division 3.
1.	 If disconnecting means is via a circuit break-

er, a listed circuit breaker locking device shall 
be installed per NFPA 72 10.6.5.4. 

2.	 Branch circuits are required to comply with 
CEC 760.121(B) when supplying fire alarm 
equipment(s) and no other loads.  The loca-
tion of the branch-circuit overcurrent protec-
tive device shall be permanently identified 
at the fire alarm control unit.  The circuit 
disconnecting means shall have red identi-
fication, shall be accessible only to qualified 
personnel, and shall be identified as “FIRE 
ALARM CIRCUIT.”  The red identification 
shall not damage the overcurrent protective 
devices or obscure the manufacturer’s mark-
ings.  The dedicated fire alarm primary power 
circuit shall not be supplied through a GFCI 
or AFCI. 

B.	Installing underground conductors and conduit 
are subject to City of San Diego Stormwater 
Standards.
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