
 
 
 
 
 
 
 
October 5, 2006 
 
 

SDEC Formal Advice Letter No. FA06-10 
 
Advice Provided To: 
Susan Cola 
Kane, Ballmer & Berkman 
515 S. Figueroa St., Ste. 18950 
Los Angeles, CA 90071 
 
 Re: Request for Advice Regarding the Impact of the City’s Post-Employment 

Restrictions on Your Legal Representation of the City’s Redevelopment Agency 
and Centre City Development Corporation 

 
Dear Ms.Cola: 
 
This advice letter has been prepared in response to your letter to the City of San Diego Ethics 
Commission dated September 27, 2006. You are seeking advice from the Ethics Commission with 
regard to how your employment with a firm that represents the City’s Redevelopment Agency and 
Centre City Development Corporation [CCDC] is affected by the post-employment lobbying 
provisions of the Ethics Ordinance. 
 

QUESTION 
 

As a former City Official subject to the Ethics Ordinance’s post-employment 
lobbying restrictions, may your compensated activities lawfully include engaging in 
direct communications with current City Officials, including Redevelopment 
Agency and CCDC officials, for the purpose of influencing municipal decisions? 

 
SHORT ANSWER 

   
Although the City’s Ethics Ordinance restricts the ability of former City Officials to 
lobby the City, it also contains exemptions for communications that are made on 
behalf of a public agency. Because any communications you have in connection 
with your representation of the Redevelopment Agency or CCDC would be on 
behalf of these public agencies, rather than on behalf of a private business, such 
communications would not violate the City’s Ethics Ordinance. 
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BACKGROUND 
  
From January of 1996 to May of 2006, you were employed by the City of San Diego as a Deputy 
City Attorney. During your service with the City, you were a compensated member of the City’s 
unclassified staff and were obligated to file an annual Statement of Economic Interests. As such, 
you were a “City Official” subject to the City’s Ethics Ordinance, and upon leaving City service 
you became subject to the Ethics Ordinance’s one-year post-employment lobbying prohibitions. 
You are now employed by a law firm that has been retained by the Redevelopment Agency and 
CCDC. You anticipate that your work at this firm will involve providing these entities with legal 
advice and opinions as well as participating in negotiations and drafting agreements. Your question 
concerns whether or not the legal services you seek to render in connection with your new 
employment will be impacted by the City’s post-employment prohibitions. 
 

ANALYSIS 
 
A.  General Prohibitions 
 
There is nothing in the Ethics Ordinance that prohibits a former City Official from accepting 
employment from any company or entity after leaving City service. What the Ethics Ordinance 
does prohibit, however, are certain types of “lobbying” activities on behalf of a former City 
Official’s new employer. The term “lobbying” is defined as a “direct communication with a City 
Official for the purpose of influencing a municipal decision on behalf of any other person.” San 
Diego Municipal Code [SDMC] § 27.3503. The SDMC defines “direct communication” to include 
talking to other persons by telephone or in person, and corresponding with other persons in 
writing, electronically, or by fax. 
 
Your question implicates several types of direct communications with City Officials. First, the 
Redevelopment Agency and CCDC are both “City” entities, and therefore their members, officials, 
and employees are considered “City Officials.”1 Thus, any direct communications that you have 
with these individuals are potentially subject to the Ethics Ordinance’s post-employment lobbying 
prohibitions. Second, your employment might require you to communicate with City Officials 
other than those directly connected to the Redevelopment Agency or CCDC. For example, you 
may have to communicate with someone in the Mayor’s office with regard to a matter involving 
CCDC. As discussed below, however, both types of communications are permissible under the 
Ethics Ordinance because in both instances you are communicating on behalf of a public agency. 
 
The “public agency” exemption is expressly set forth in the Ethics Ordinance provisions that 
restrict the lobbying activities of City Officials after they leave City employment. SDMC § 
27.3550. In particular, section 27.3550’s prohibitions include the following: 
 

                                                           
1 Although the members of the City Council serve as the Board of Directors of the Redevelopment Agency, this entity 
is legally separate and distinct from the City of San Diego. CCDC is a non-profit corporation created by the City of 
San Diego, and has some degree of independence from the City. Despite these distinctions, however, the Ethics 
Ordinance considers these entities’ members, officials, and employees to be “City Officials.” SDMC § 27.3503. 
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(a) It is unlawful for any former City Official who received compensation from the 
City to work on a particular project during his or her City service to engage in 
direct communication with the City, for compensation, with regard to any pending 
application for discretionary funding or discretionary entitlements before the City 
relating to that particular project on behalf of any person other than a Public 
Agency for a one year period immediately following termination of service with 
the City.  

 
. . . . 
 
(b) It is unlawful for any former City Official, for compensation, to knowingly 

counsel or assist any person other than a Public Agency in connection with an 
appearance or communication in which the former City Official is prohibited 
from engaging pursuant to subsection (a) for a one year period immediately 
following termination of service with the City. 

 
. . . . 
 
(d) It is unlawful for any former City Official to engage in direct communication for 

the purpose of lobbying the City if all of the following circumstances apply: 
 

(1) the former City Official served as a City Official within the previous twelve 
months; and 

 
(2) the former City Official received compensation from the City for his or her 

services as a City Official; and 
 
(3) the former City Official is receiving compensation from a private business 

to engage in the direct communication with the City. 
 
(emphasis added) 

 
B. Project Ban 
 
The provisions of subsections (a) and (b), above, pertain to work on a particular project, and are 
intended to prevent City Officials from working on a particular project on behalf of the City and 
then “switching sides” to work on the same project for the other side while the project is still 
pending before the City. In other words, this restriction generally prevents former officials from 
lobbying the City on any pending projects they worked on while a City employee. It is clear, 
however, that subsections (a) and (b) exempt communications made on behalf of a “public 
agency.” The Redevelopment Agency and CCDC are both “public agencies.” Therefore, under the 
circumstances described in your letter, any communications you make on behalf of the 
Redevelopment Agency and CCDC are exempt from the prohibitions contained in SDMC section 
27.3550(a) and (b). 
 
 



Susan Cola 
October 5, 2006 
Page 4 
 
 
C. One Year “Cooling Off” Period 
 
In addition to the “project ban,” the Ethics Ordinance contains a much broader prohibition that 
generally precludes former City Officials from lobbying the City on any matter for a one year 
period following their separation from City service. This one year period is often referred to as the 
“cooling off period” or the “revolving door” provision.  As indicated by SDMC section 
27.3550(d), above, former City Officials who were compensated by the City during the course of 
their City employment may not, in general, engage in any “lobbying” activities with the City 
during a one year period. 
 
As was the case with the project ban, however, the “cooling off” period also contains an exemption 
for public agencies. SDMC section 27.3005(d) applies only to lobbying activities paid for by a 
private business. The term “private business” is defined in the Ethics Ordinance to exclude any 
public agencies. 2 Thus, the one-year cooling off period does not apply to any communications you 
have with City Officials on behalf of the Redevelopment Agency or CCDC.  
 
D.  Blanket Exemption 
 
Finally, SDMC section 27.3550(e) provides another exemption applicable to the prohibitions 
stemming from both the project ban and the cooling-off period. Subsection (e)(3) states that these 
prohibitions do not apply “to the activities of any former City Official who is an elected or 
appointed officer or employee of any Public Agency, or a consultant of any Public Agency, when 
that former City Official is solely representing that agency in his or her official capacity as an 
officer, employee, or consultant of the agency.” In other words, the Ethics Ordinance’s post-
employment lobbying restrictions do not apply to your communications with any City Officials to 
the extent that such communications are made within the course and scope of your representation 
of the Redevelopment Agency and CCDC. 
 
As indicated above, multiple provisions of the Ethics Ordinance provide that you may 
communicate with the City Officials who are your clients (i.e., the Redevelopment Agency and 
CCDC)3 and with any City Officials who are not your clients (e.g., the Mayor, department heads, 

                                                           
2 Although it appears that you will receive a salary from a private law firm to perform the work you describe in your 
letter, it is clear that your communications will be performed on behalf of, and ultimately paid for by, the two public 
agencies you’ve identified. As is confirmed by the “blanket exemption” discussed in the next paragraph, as well as the 
overall legislative intent of section 27.350, communications made on behalf of a public agency are not subject to the 
post-employment lobbying restrictions. 
 
3 The “public agency” exemption is traditionally used to allow former City Officials to represent other public entities, 
such as the County of San Diego, City of Oceanside, etc. on matters before the City.  To a large degree, however, your 
question contemplates a more internal type of communication, i.e. working for the City and communicating with the 
City. The post-employment restrictions were intended to limit the ability of former City Officials to use their influence 
to benefit private entities, rather than to prevent a former City Official from communicating with his or her own client, 
particularly when the City itself is the client. Thus, it is doubtful that you would be precluded from communicating 
with the Redevelopment Agency or CCDC (your clients) even without the exemptions identified herein. Instead, your 
relationship with these entities is more akin to coming back to work for the City, albeit in a somewhat indirect manner. 
In any event, because the exemptions clearly apply in your situation, there is no doubt that the contemplated actions do 
not violate the letter or spirit of the Ethics Ordinance. 
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City Attorney staff, etc.) on any matter without violating any of the City’s post-employment 
lobbying provisions, so long as those communications are made on behalf of a public agency. 
Because your role as counsel for the Redevelopment Agency and your role as counsel for CCDC 
are entirely related to rendering services on behalf of public agencies, it is clear that all of the 
above-mentioned exemptions apply. 
 

CONCLUSION 
 

The Ethics Ordinance prohibits certain types of post-employment lobbying, but expressly allows 
former City Officials to engage in lobbying-type activities that are performed on behalf of a public 
agency. Providing legal services to the Redevelopment Agency and CCDC fall within this 
exemption, and accordingly, you may lawfully provide such services even if they involve having 
direct communications with City Officials for the purpose of influencing municipal decisions 
during your one-year post-employment period.  
 
Please note that this advice letter is being issued by the Ethics Commission solely as technical 
assistance from a regulatory agency as provided by SDMC section 26.0414(b). It is not to be 
construed as legal advice from an attorney to a client. Moreover, the advice contained in this letter 
is not binding on any other governmental or law enforcement agency. 

 
If you have any additional questions, please do not hesitate to contact our office. 
 
Sincerely, 
 
Cristie McGuire 
General Counsel 
 
 
 
By: Stephen Ross 
Program Manager-Technical Assistance 
 


