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Regulation 18706 to state that an outcome is “reasonably foreseeable” if it is a 
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considered “reasonably foreseeable.”] 
 
 
 
May 12, 2010 
 
 

SDEC Formal Advice Letter No. FA10-02 
 
 
Bill Anderson 
City Planning and Community Investment 
202 C Street, MS 5A 
San Diego, California  92101 
 
 Re: Request for Advice Regarding Disqualification from a Municipal Decision Based 

on Spouse’s Potential Employment With AECOM 
 
Dear Mr. Anderson: 
 
This advice letter responds to your April 26, 2010, request to the San Diego Ethics Commission 
for guidance interpreting the disqualification provisions of the City’s Ethics Ordinance, which is 
contained in the San Diego Municipal Code [SDMC]. Specifically, you have asked whether your 
spouse’s potential employment with business entity AECOM raises any disqualification concerns 
relating to your participation in municipal decisions involving that entity. Because your questions 
seek guidance with regard to a specific municipal decision (the selection process following a 
Request for Proposals [RFP] issued by your department), we are treating your inquiry as a request 
for formal advice. 
 

QUESTIONS 
 

1. Does the Ethics Ordinance prevent your wife from applying for employment 
with AECOM on the basis that AECOM has done business with your City 
department in the past and is currently bidding on another project before your 
department? 

 
2. Does the Ethics Ordinance disqualify you from participating in the RFP 

process for which AECOM has submitted a bid because your wife is seeking 
employment with AECOM? 

 
3. Will the Ethics Ordinance disqualify you from participating in the RFP 

process for which AECOM has submitted a bid if your wife becomes 
employed by AECOM? 
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SHORT ANSWERS 
 

1. The Ethics Ordinance does not prevent your wife from applying for 
employment with AECOM even though AECOM has previously done 
business with your department and is currently bidding on another project 
before your department. 

 
2. Your wife seeking employment with AECOM does not disqualify you under 

the Ethics Ordinance from participating in the RFP process for which 
AECOM has submitted a bid. If, however, AECOM offers your wife 
employment, you will be precluded from participating in the RFP process as 
well as any other municipal decision to which AECOM is a party. 

 
3. If AECOM employs your wife, AECOM will become one of your economic 

interests. Under the Ethics Ordinance, you may not participate in any 
municipal decision, including your department’s RFP process, that is 
substantially likely to have a material financial effect on one of your 
economic interests.  

 
BACKGROUND 

  
You are the Director of the City Planning and Community Investment Department [CPCI]. 
AECOM is a global provider of professional technical and management support services to a 
broad range of markets, including transportation, facilities, environmental, energy, water and 
government. It is a Fortune 500 company. AECOM has done business with CPCI in the past, and 
has recently submitted a bid in response to an RFP issued by CPCI. You have been involved in 
the selection process for this RFP. Your wife is an environmental planner, and is interested in 
applying for a job with AECOM. You have asked whether the above facts raise disqualification 
concerns under the City’s Ethics Ordinance.  
 

ANALYSIS 

 
A.  Spouse’s Employment With AECOM 

 
The Ethics Ordinance regulates the conduct of City Officials, and in some cases considers the 
financial interests of an official’s spouse, but it does not in any manner regulate the employment 
of an official’s spouse. In other words, nothing in the Ethics Ordinance prevents your wife from 
seeking or accepting employment from any entity, including an entity that has been, or will be, 
engaging in business with the City, including entities doing business with your own City 
department. 
 
You may, however, be disqualified from participating in municipal decisions involving a 
company that employs your spouse, or otherwise provides your spouse with an opportunity for 
compensation. These disqualification concerns are discussed below. 
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B.  Disqualification Under the Ethics Ordinance 

 
The Ethics Ordinance contains three different disqualification provisions that are relevant to your 
inquiry. These provisions are discussed separately, as follows: 
 
1.  Disqualification under SDMC section 27.3560  

 
As the Director of CPCI, you are a “City Official” for purposes of the City’s Ethics Ordinance. 
SDMC § 27.3503. Under section 27.3560 of the City’s Ethics Ordinance, City Officials may not 
be financially interested in any contract made by them in their official capacity. This section of 
the Ethics Ordinance is based on California Government Code section 1090’s prohibitions against 
public officials making contracts in which they have a financial interest. For purposes of both 
state and local law, an official need not vote on or sign a contract to violate the law; participation 
in the preliminary stages of the contract, including specifications and solicitation for bids, are 
sufficient to trigger a violation. Millbrae Assn. for Residential Survival v. City of Millbrae, 262 
Cal. App. 2d 222, 237 (1968). 
 
Section 27.3560 will not, however, apply to your present involvement in a potential contract 
between CPCI and AECOM because your wife currently has no relationship with AECOM other 
than an interest as a prospective employee. In other words, you do not have a financial interest in 
a contract between CPCI and AECOM simply because your wife might work for AECOM at 
some point in the future. Nevertheless, you should be mindful that if your wife does become an 
employee of AECOM, you will immediately become financially interested in any AECOM 
contracts for purposes of section 27.3560. You would, under those circumstances, be prohibited 
from continuing to participate in any aspect of the RFP process for as long as AECOM remained 
under consideration for the City contract. 
 
2.  Disqualification under SDMC section 27.3561  

 
The next disqualification provision relevant to your inquiry addresses any type of municipal 
decision that you may be involved in, not just contracts. The Ethics Ordinance prohibits you, as a 
City Official, from influencing any municipal decision if it is reasonably foreseeable that the 
decision will have a material financial effect on any of your economic interests. SDMC § 
27.3561. Thus, if AECOM is one of your economic interests, you may not lawfully participate in 
decisions that are substantially likely to have a material financial effect on AECOM. As set forth 
below, however, AECOM is not currently one of your economic interests. 
 
The Ethics Ordinance defines “economic interests” as follows: 
 

(1) any business entity in which the City Official or a member of the City 
Official’s immediate family has invested $2,000 or more; and 

 
(2) any business entity for which the City Official or a member of the City 

Official’s immediate family is a director, officer, partner, trustee, employee, or 
hold any position of management; and 
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(3) any real property which the City Official or a member of the City Official’s 
immediate family has invested $2,000 or more; and 

 
(4) any person from whom a City Official or a member of the City Official’s 

immediate family has received (or by whom you have been promised) $500 or 
more in income within twelve months prior to the municipal decision; and 

 
(5) any person from whom a City Official or a member of the City Official’s 

immediate family has received gifts which total $320 or more within twelve 
months prior to the municipal decision1; and 

 
(6) the personal expenses, income, assets, or liabilities of a City Official or a 

member of the City Official’s immediate family. 
 
SDMC § 27.3561(b). These provisions are based on the state law contained in the Political 
Reform Act (Cal. Gov’t Code §§ 81000-91014), and are subject to the interpretations of the Fair 
Political Practices Commission [FPPC] as set forth in their regulations, opinions, and advice 
letters. Based on the information that you provided to our office, AECOM is not currently one of 
your economic interests. In particular, your wife is not currently employed with AECOM and has 
not received any income from AECOM within the past twelve months. The fact that your wife is 
seeking employment from AECOM is not sufficient to trigger any of the above provisions. In 
addition, you have not provided us with any information suggesting that AECOM is one of your 
economic interests under any other provision of SDMC section 27.3561 (e.g., investment interest; 
source of gifts). Thus, SDMC section 27.3561 does not currently preclude you from participating 
in decisions that could have a financial impact on AECOM. 
 
As with section 27.3560, this conclusion will change if your wife receives a salary or any other 
form of compensation from AECOM that provides you (through your community property 
interest in your wife’s income) with $500 or more in income. Under such circumstances, you 
would have an economic interest in AECOM that would disqualify you from participating in 
municipal decisions that are substantially likely to have a material financial effect on AECOM. 
The effect would be deemed material for any decision in which AECOM is the applicant or 
named party. FPPC Regulation 18705.3(a). As a bidder on the abovementioned CPCI project, 
AECOM is clearly “directly involved” in the decision. Therefore, if AECOM becomes a source of 
income to your wife (and to you through your community property interest in her income), you 
would be unable to participate in the selection process for any project in which AECOM has 
submitted a bid. 
 
As an aside, for decisions where AECOM is only “indirectly involved” (e. g., not an applicant or 
named party), materiality depends on the amount of financial impact the decision is likely to have 
on AECOM. FPPC Regulations 18705.3(b)(1), 18705.1(c). The larger the business entity, the 
greater the impact the decision will need to be on that entity in order for the financial effect to be 
considered material. Because AECOM is a Fortune 500 company, the financial effect of a 

                                                           
1 The $320 gift limits at the time this section went into effect have since been raised to $420. 
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decision in which it is “indirectly involved” would be material if the decision was substantially 
likely to impact the company’s gross revenues by $10 million in a fiscal year. FPPC Regulation 
18705.1(c)(1). 
 
3.  Disqualification under SDMC section 27.3562  

 
SDMC section 27.3562 provides another disqualification provision relevant to this analysis. This 
provision of the Ethics Ordinance makes it “unlawful for any City Official to participate in any 
municipal decision where a party to the municipal decision has given the City Official . . . an 
opportunity for compensation.” Subsection (b) of this code section states that an opportunity for 
compensation provided to a City Official includes an opportunity for compensation given to the 
official’s spouse. An offer of employment, or even just an indication that an offer is forthcoming, 
may reasonably be construed as constituting an opportunity for compensation. Accordingly, if 
AECOM offers employment to your wife, you will be precluded from participating in any 
municipal decisions to which AECOM is a party. More particularly, if AECOM offers a paid 
position to your wife while also bidding on a CPCI project, you may not participate in the 
decision to award that project. 
 

CONCLUSION 

 
Based on the facts you’ve provided, AECOM is not currently one of your economic interests 
under the Ethics Ordinance. It has not provided income to your wife, nor has it extended an offer 
of employment to her. Under the present circumstances, you may continue to participate in 
municipal decisions involving AECOM. If, however, AECOM offers employment to your wife or 
otherwise provides her with income, the disqualification provisions of the Ethics Ordinance will 
be triggered. These provisions will require you to recuse yourself from participating in any 
decisions that are substantially likely to have a financial impact on AECOM. If your wife does 
receive or accept an offer of employment from AECOM, you are encouraged to contact the Ethics 
Commission for additional guidance with regard to any specific decisions involving AECOM that 
come before your department. 
 
Please note that this advice letter is being issued by the Ethics Commission solely as technical 
assistance from a regulatory agency as provided by SDMC section 26.0414(b).  It is not to be 
construed as legal advice from an attorney to a client.  Moreover, the advice contained in this 
letter is not binding on any other governmental or law enforcement agency. 
 
Sincerely, 
 
Alison Adema 
General Counsel 
 
 
 
By: Stephen Ross 
Program Manager-Technical Assistance 


