
 

[NOTE: In 2014, the California Fair Political Practices Commission amended 

Regulation 18706 to state that an outcome is “reasonably foreseeable” if it is a 
“realistic possibility.” An outcome need not be “substantially likely” to be 
considered “reasonably foreseeable.”] 
 
 
 
April 9, 2007 
 

SDEC Informal Advice Letter No. IA07-04 
 
John Cunningham 
Centre City Advisory Committee 
225 Broadway, Ste. 1100 
San Diego, CA  92101 
 
 Re: Request for Advice Regarding Disqualification from Municipal Decisions 
 

Dear Mr. Cunningham: 
 
This advice letter has been prepared in response to your letter to the City of San Diego Ethics 
Commission dated March 21, 2007. You are seeking general advice from the Ethics Commission 
interpreting the provisions of the City’s Ethics Ordinance, which is contained in the San Diego 
Municipal Code [SDMC]. Your letter seeks the Commission’s assistance with regard to the procedures 
that must be followed when a member of the Centre City Advisory Committee [CCAC] has a conflict 
of interest in a matter before that body.  
 

QUESTIONS 
 

1. Can a CCAC member offer an opinion as a member of the public during public comment 
for an action agenda item? 

 
2. Must a CCAC member who has recused himself or herself leave the room? 

 
SHORT ANSWERS 

   
1. A CCAC member who has a disqualifying conflict of interest in a matter before the CCAC 

may make comments before the CCAC as a member of the public only to the extent that he 
or she is representing his or her “personal interests.” 

 
2. CCAC members who have recused themselves from participating in a CCAC matter need 

not leave the room. 
 

DISQUALIFICATION ANALYSIS 

 
SDMC section 27.3561 prohibits the members of the CCAC, as City Officials, from knowingly 
influencing a municipal decision if it is reasonably foreseeable that the municipal decision will have a 
material financial effect on any of their economic interests. The term, “municipal decision” includes 
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any decision made by the CCAC. SDMC § 27.3503. Thus, when the CCAC makes a decision 
regarding a particular project that comes before it, the matter is considered a “municipal decision” 
under the Ethics Ordinance. 
 
“Economic interests” are defined in the Ethics Ordinance as follows: 
 

(1) any business entity in which the City Official or a member of the City Official’s 
immediate family has invested $2,000 or more; 

(2) any business entity for which the City Official or a member of the City Official’s 
immediate family is a director, officer, partner, trustee, employee, or hold any position of 
management; 

(3) any real property which the City Official or a member of the City Official’s immediate 
family has invested $2,000 or more; 

(4) any person from whom a City Official or a member of the City Official’s immediate 
family has received (or by whom you have been promised) $500 or more in income 
within twelve months prior to the municipal decision; and 

(5) any person from whom a City Official or a member of the City Official’s immediate 
family has received gifts which total $320 or more within twelve months prior to the 
municipal decision.1 

(6) the personal expenses, income, assets, or liabilities of a City Official or a member of the 
City Official’s immediate family. 

 
SDMC § 27.3561. 
 
For the purpose of addressing the concerns raised in your March 21, 2007, letter, this advice letter will 
focus solely on subsection (3) above, which pertains to real property interests2. You indicated in your 
letter that members of the CCAC have a practice of recusing themselves from decisions involving 
projects located within 500 feet of properties that they own or in which they reside. In fact, the “500 
foot rule” does play an essential role in determining whether public officials have disqualifying 
conflicts of interest in decisions involving real property interests. 
 
You should be aware, however, that there are a number of other factors that may cause an official’s 
property interests to disqualify that official from participating in a municipal decision. In this regard, 
the City’s Ethics Ordinance expressly incorporates regulations adopted by the Fair Political Practices 

                                                           
1 The $320 gift limits at the time this section went into effect have been raised to $390. 
 
2 It is important to note that an official’s personal interests do not include the clients of his or her business, which are 
considered sources of income to the official.  In other words, a member of the CCAC is prohibited from speaking to the 
CCAC on behalf of a client if the client has provided $500 or more in income to the CCAC member within the past twelve 
months. This prohibition extends beyond public comments made to the CCAC, and includes the preparation of documents 
that are submitted to the CCAC as well as communications with CCAC staff concerning a client’s matter.  Please refer to 
the enclosed “Fact Sheet on Representing Clients Before Your Board or Commission” for additional information. 
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Commission [FPPC]. SDMC 27.3561. These regulations provide that an official’s real property 
interest is “directly involved” in a decision if any of the following apply: 
 

• any part of the real property is located within 500 feet of the boundaries of the property that 
is the subject of the municipal decision;  

• the decision involves the zoning, sale, purchase, or lease of the real property;  

• the decision involves the issuance, denial, or revocation of a license, permit, or other land 
use entitlement authorizing a specific use of the real property;  

• the decision involves the imposition, repeal, or modification of any taxes or fees assessed or 
imposed on the real property;  

• the decision involves the formation of a project area committee, the adoption of the 
redevelopment plan, the addition of territory to the redevelopment area, or the rescission or 
amendment of any of these decisions; or 

• the decision involves construction of, or improvements to, streets, water, sewer, storm 
drainage, or similar facilities, and the real property in which the official has an interest will 
receive new or improved services.  

 
FPPC Reg. 18704.2.3 If any of the above factors are present, the official’s real property interest will be 
considered “directly involved” in the decision. If the official’s real property is “directly involved” in 
the decision, there is a presumption that the decision will have a material financial effect on the 
official’s real property, which in turn disqualifies the official from participating in the decision. FPPC 
Regulation 18705.2.   
 
For real property owned by a public official, this presumption may be rebutted by “proof that it is not 
reasonably foreseeable that the governmental decision will have any financial effect on the real 
property.” Id. This means that the decision will not have a financial effect of even a single dollar on the 
value of the property. For real property that is leased by a public official, this presumption may be 
rebutted by “proof that it is not reasonably foreseeable that the governmental decision will have any 
effect on any of the following: (A) The termination date of the lease; (B) The amount of rent paid by 
the lessee for the leased real property, either positively or negatively; (C) The value of the lessee's right 
to sublease the real property, either positively or negatively; (D) The legally allowable use or the 
current use of the real property by the lessee; or (E) The use or enjoyment of the leased real property 
by the lessee.” Id.  
 
Even if a CCAC member’s owned or leased real property is not “directly involved” as described 
above, but will still be affected by a particular CCAC decision, then the property is considered 
“indirectly involved” in the decision. The financial effect of a municipal decision on real property that 
is indirectly involved is presumed not to be material. This presumption may be rebutted, however, by 
proof that there are specific circumstances that make it substantially likely that the decision will have a 
material financial effect on the real property (such as the legally allowable use of the property, its 
development potential, or the characteristics of the neighborhood, and the use or enjoyment of the 

                                                           
3 We have enclosed a copy of FPPC Regulation 18704.2 for your files. Note that this regulation also contains certain 
exceptions to the basic rule. 
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property). We encourage the CCAC members to contact the Ethics Commission for additional advice 
should a particular decision require this level of analysis. 
 
With the above disqualification rules in mind, we turn to your particular questions concerning the 
ability of a CCAC member to participate in a decision as a member of the public, notwithstanding a 
disqualifying conflict of interest in a particular decision. 
 
1. Comments as a “Member of the Public” 

 
If a member of the CCAC is disqualified from a particular decision because of a real property interest 
as discussed above, or for any of the other reasons identified in SDMC section 27.3561, that member 
may not discuss the decision with other members of the CCAC. More precisely, the disqualified 
CCAC member may not engage in any action to influence the decision. The Ethics Ordinance defines 
“influencing a decision” to mean “affecting or attempting to affect any action by a City Official on one 
or more municipal decisions by any method, including promoting, supporting, opposing, participating 
in, or seeking to modify or delay such action. Influencing a municipal decision also includes providing 
information, statistics, analysis or studies to a City Official.” SDMC § 27.3503. 
 
As stated above, the City’s conflict of interest rules are derived from state law, and accordingly we 
interpret our rules to be consistent with those set forth at the state level. The FPPC has adopted a 
regulation containing several exceptions to the basic rule that prohibits public officials from 
communicating their thoughts on matters in which they are disqualified. Under this regulation, a 
member of the CCAC may, despite having a disqualifying conflict of interest, speak before the rest of 
the CCAC with regard to his or her own “personal interests.” This regulation states, in pertinent part, 
that a public official is not using his or her official position to influence a decision when he or she: 
 

(1) Appears in the same manner as any other member of the general public before an agency in 
the course of its prescribed governmental function solely to represent himself or herself on 
a matter which is related to his or her personal interests. An official's “personal interests” 
include, but are not limited to: 

(A) An interest in real property which is wholly owned by the official or members of his 
or her immediate family. 

(B) A business entity wholly owned by the official or members of his or her immediate 
family. 

(C) A business entity over which the official exercises sole direction and control, or over 
which the official and his or her spouse jointly exercise sole direction and control. 

 
FPPC Reg. 18702.4(b). 
 
Thus, to the extent that a member of the CCAC has a disqualifying financial interest in a CCAC 
decision, he or she may speak on the matter to which the disqualification pertains, but only during the 
time of the meeting allotted for public comment and only with regard to his or personal interests in the 
matter. (It is important to note that the member with a conflict of interest may not contact other 
individual CCAC members outside of the open meeting for purposes of influencing the CCAC's 
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decision.) Moreover, such persons should make clear that they are speaking only with regard to 
personal interests, and not on behalf of any other person or group (other than their own family), and 
not acting in any official capacity. In re Livengood, FPPC Adv. Ltr. A-00-222. 

B. Requirement to Leave the Room 

 
Certain public officials, when faced with a disqualifying conflict of interest, are required to identify the 
financial interest that gives rise to the conflict of interest or potential conflict of interest in detail, and 
then leave the room. Cal. Gov’t Code § 87105. Note, however, that this particular requirement applies 
only to public officials identified in Government Code section 87200. In the City’s Ethics Ordinance, 
these individuals are referred to as “high level filers.” SDMC § 27.3503. Advisory committees, such as 
the CCAC, are not “high level filers,” but are instead considered “local code filers,” i.e., they file their 
Statements of Economic Interests (Form 700) pursuant to a conflict of interest code developed 
specifically for project area committees. Accordingly, CCAC members do not fall within the scope of 
section 87200 and its members are not required to leave the room following recusal from participating 
in a CCAC matter. Although the City’s Ethics Ordinance does not require that disqualified members 
leave the dais, it does prohibit them from engaging in any type of behavior that could be construed as 
an attempt to influence the decision. 
 

CONCLUSION 

 
Members of the CCAC who have disqualifying financial interests in a particular matter may address 
the CCAC regarding that matter during the public comment portion of a meeting, but only to the extent 
that they are representing their personal interests. In addition, CCAC members are not required to 
leave the room after recusing themselves, and may sit with the members of the public and observe the 
CCAC’s discussion of the matter. 
 
Please note that this advice letter is being issued by the Ethics Commission solely as technical 
assistance from a regulatory agency as provided by SDMC section 26.0414(b).  It is not to be 
construed as legal advice from an attorney to a client.  Moreover, the advice contained in this letter is 
not binding on any other governmental or law enforcement agency. 
 
Sincerely, 
 
Cristie C. McGuire 
General Counsel 
 
 
 
By: Stephen Ross 
Program Manager-Technical Assistance 
 

Enclosures 


