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Regulation 18706 to state that an outcome is “reasonably foreseeable” if it is a 
“realistic possibility.” An outcome need not be “substantially likely” to be 
considered “reasonably foreseeable.”] 
 
 
 
December 21, 2007 
 

SDEC Informal Advice Letter No. IA07-07 
 
Jennifer LeSar 
LeSar Development Company 
2410 First Avenue 
San Diego, CA 92101 
 
 Re: Request for Advice Regarding City Official’s Ability to Influence a Municipal 

Decision Involving a Client 
 

Dear Ms. LeSar: 
 
This advice letter responds to your e-mail communication to the City of San Diego Ethics 
Commission dated December 5, 2007. You seek general advice from the Ethics Commission 
regarding how to interpret the provisions of the City’s Ethics Ordinance, which is contained in 
the San Diego Municipal Code [SDMC]. Your letter seeks the Commission’s assistance with 
regard to how your position on the Centre City Development Corporation [CCDC] Board of 
Directors will impact your ability to participate in various municipal decisions on behalf of 
clients of your company, LeSar Development Company. Because you have not identified any 
specific municipal decisions, we are treating your e-mail as a request for informal advice. 
 

QUESTION 
 
Does your position on the CCDC Board of Directors legally preclude you from having 
conversations and negotiations with Redevelopment Agency staff (other than CCDC officials 
and staff members) on behalf of your clients or with regard to any development projects and 
opportunities that they might bring forward to the Redevelopment Agency? 

 
SHORT ANSWER 

  
The City’s Ethics Ordinance precludes you from using your official position to influence a 
municipal decision that involves one of your client’s projects. Thus, the lawfulness of your 
communications with Redevelopment Agency staff concerning a client’s project depends on 
whether or not you are using your official position, which, in large part, depends on whether or 
not the client’s project falls under the jurisdiction of CCDC. If a client’s project has the potential 
of coming before CCDC, you may not attempt to influence decisions regarding that project by 
communicating with any staff members working on that project, including any employees of the 
Redevelopment Agency. On the other hand, if a client’s project has no potential of coming 
before CCDC, then you may communicate with the staff associated with that project, including 
Redevelopment Agency staff, so long as it is clear to those staff members that you are not acting 
on behalf of CCDC. 
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BACKGROUND 

 
You currently hold a position on the CCDC Board of Directors. CCDC is a public nonprofit 
corporation created by the City of San Diego. You also own a real estate consulting business, 
LeSar Development Company. This company represents clients that have business before the 
City of San Diego, and in particular have matters that may come before the City’s 
Redevelopment Agency. Although the City Council serves as the Redevelopment Agency’s 
legislative body, the Agency is legally separate and distinct from the City of San Diego. 
 
The relationship between CCDC and the Redevelopment Agency is controlled by a 1982 
Operating Agreement. This Agreement does not require Redevelopment Agency employees to 
serve as staff to CCDC; instead, CCDC has its own staff for the redevelopment projects within 
its jurisdiction. In other words, CCDC employs CCDC staff to process the matters that come 
before it, while “City employees” in the Redevelopment Division of the City Planning & 
Community Investment Department provide staffing to the Redevelopment Agency. Despite 
operating as two distinct entities, however, CCDC and the Redevelopment Agency do not 
operate in complete isolation; when a matter is subject to the jurisdiction of both entities, staff 
members of the Redevelopment Agency may have some involvement in matters that come 
before the CCDC Board. 
 
Your December 5, 2007, e-mail communication does not identify any particular municipal 
decisions involving your clients. Instead, you indicate that you have clients with matters that may 
come before the Redevelopment Agency, and are seeking guidance regarding the extent to which 
you may communicate with Redevelopment Agency staff concerning these matters. 
 

ANALYSIS 

 
At the outset, you should know that the Ethics Ordinance’s conflict of interest rules are derived 
from the state’s Political Reform Act, and accordingly we interpret our rules to be consistent 
with those set forth at the state level. The state’s Fair Political Practices Commission [FPPC] has 
adopted regulations and issued advice letters that interpret state law, and we therefore look to 
these resources when analyzing conflict of interest questions. 
 
As a member of the CCDC Board of Directors, you are a “City Official” who is subject to the 
City’s Ethics Ordinance, and in particular the provisions of the Ethics Ordinance that prohibit 
officials from influencing municipal decision in which they are financially interested. In 
particular, SDMC section 27.3561 prohibits City Officials from knowingly influencing a 
municipal decision if it is reasonably foreseeable that the municipal decision will have a material 
financial effect on any of their economic interests. The term, “municipal decision” is defined at 
SDMC section 27.3503 to include any decisions by any City board or commission, including the 
CCDC Board. 
 
The term “reasonably foreseeable,” although not defined in the Ethics Ordinance, has been 
analyzed by the FPPC in its advice letters. The FPPC has opined that an effect is considered 
“reasonably foreseeable” if there is a substantial likelihood that it will occur. In re Orlik, FPPC 
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Adv. Ltr. I-98-175. “A financial effect need not be certain to be considered reasonably 
foreseeable, but it must be more than a mere possibility.” In re Harron, FPPC Adv. Ltr. A-07-02. 
 
The Ethics Ordinance defines “economic interests” to include “any person from whom a City 
Official or a member of the City Official’s immediate family has received (or by whom you have 
been promised) $500 or more in income within twelve months prior to the municipal decision.” 
SDMC § 27.3561(b)(4).1 “Income of an individual also includes a pro rata share of any income 
of any business entity or trust in which the individual or spouse owns, directly, indirectly or 
beneficially, a 10-percent interest or greater.” Cal. Gov’t Code § 82030(a). 
 
Because LeSar Development Company receives income from clients, and because you are the 
sole owner of this company, that client income must be considered when determining whether or 
not you are disqualified from participating in a particular municipal decision. In re McCabe, 
FPPC Adv. Ltr. A-07-072. Under SDMC section 27.3561(b)(4), you are prohibited from using 
your status as a City Official to influence a municipal decision that is substantially likely to have 
a material financial interest on any client that has provided your business with $500 or more in 
income during the previous twelve months. Thus, the conclusions reached in this advice letter 
will apply to any client that has paid $500 or more to LeSar Development Company within the 
previous twelve months. 
 
In addition, for purposes of this advice letter, we will assume that your clients will be seeking 
some type of discretionary entitlement from CCDC or the Redevelopment Agency, or will 
otherwise be a named party to a proceeding before these agencies. In such circumstances, your 
clients would be considered “directly involved” in the particular decision. FPPC Regulation 
18704.1(a). According to FPPC Regulation 18705.3, “any reasonably foreseeable financial effect 
on a person who is a source of income to a public official, and who is directly involved in a decision 
before the official’s agency, is deemed material.”2 Thus, if a client has paid $500 or more to your 
company, and is “directly involved” in a decision before CCDC or the Redevelopment Agency, we 

may presume that the decision will be substantially likely to have a material financial effect on 
that client. 
 
In other words, SDMC section 27.3561(b)(4) prevents you from using your position as a CCDC 
Board member to influence CCDC and Redevelopment Agency decisions if the decision will 
have a material financial effect on a client that has paid $500 or more to your company. The 
FPPC has adopted a regulation to assist in determining when a City Official is, and is not, using 
his or her official position to influence a governmental decision. According to FPPC Regulation 
18702.3: 
 

(a) With regard to a governmental decision which is within or before an official’s 
agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of his or her 

                                                           
1 Note that this advice letter addresses only the conflicts of interest that may arise from receiving client income, and 
does not address other types of financial interests, such as real property interests, investment interests, and sources 
of gifts, that may also give rise to a conflict under the Ethics Ordinance. 
2 Please contact the Ethics Commission for additional assistance with regard to any specific situation where your 
client is not “directly involved” in a particular municipal decision. In such circumstances, the conclusions reached in 
this advice letter could change. 
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agency, the official is attempting to use his or her official position to influence the 
decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts, or 
appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee 
or consultant of the agency. Attempts to influence include, but are not limited to, 
appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or 
customer. 
 
(b) With regard to a governmental decision which is within or before an agency not 
covered by subsection (a), the official is attempting to use his or her official 
position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the 
official acts or purports to act on behalf of, or as the representative of, his or her 
agency to any member, officer, employee or consultant of an agency. Such actions 
include, but are not limited to the use of official stationery. 

 
Thus, there are two sets of rules that may apply to a client’s matter. The first rule applies when 
the relevant municipal decision is within or before CCDC. The second rule applies when the 
relevant municipal decision is not before CCDC. In re Stovall, FPPC Adv. Ltr. I-06-018. 
 
A.  Decision Before CCDC 

 
As stated above, SDMC section 27.3561(b)(4) prohibits members of the CCDC Board from 
appearing before the Board for the purpose of influencing a decision on behalf of a client. A 
member of the Board may not avoid this prohibition by simply disqualifying himself or herself 
from the decision. In other words, a recusal from voting on a particular decision does not enable 
a Board member to otherwise influence the decision by discussing the matter informally with 
other Board members or with the staff working on the matter. FPPC Regulation 18702.3(a) 
expressly provides that a public official is attempting to use his or her official position to 
influence a governmental decision whenever the official contacts or appears before any member, 
officer, employee or consultant of the agency for the purpose of influencing the decision on behalf of 
a client.3  
 
As a member of the CCDC Board, therefore, you may not appear before CCDC on behalf of any 
of your clients, nor may you contact any CCDC officers, employees, or consultants regarding the 
client’s project, even if you have already recused yourself from voting on the project. In re 

Buchert, FPPC Adv. Ltr. I-99-242. You are also prohibited from working “behind the scenes” (e.g., 
ghostwriting a document that your client submits) to influence such decisions. In re Levinger, FPPC 
Adv. Ltr. I-88-328. These interpretations are consistent with the conclusions reached in In re 

Hyde, SEDC Adv. Ltr I-03-08, wherein this office opined that members of a City commission 
may not appear, directly or indirectly, before their own commission for purposes of influencing 
decisions on behalf of their clients.  
 
As indicated above, this prohibition extends beyond the immediate scope of the CCDC Board; it 
also applies to the staff associated with the Board. Ultimately, the prohibition applies to 
communications with any staff member who participates in a CCDC project by reviewing the 

                                                           
3 There are several exceptions to this prohibition, such as preparing and submitting technical drawings, but none of 
these exceptions appears to apply to your particular situation.  
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project, making recommendations, rendering advice, making approvals, or otherwise assisting in 
the processing of the project. In re Bowler, FPPC Adv. Ltr. I-93-287. 
 
Your question focuses expressly on Redevelopment Agency staff, which consists of individuals 
who are not employed by CCDC. The prohibition will, however, reach any staff member, 
including an Agency staff member, who is involved in a project that may come before CCDC. 
Although CCDC and the Redevelopment Agency are independent of each other and have 
separate staffs, the prohibition will apply to the extent that a Redevelopment Agency staff 
member is involved in a CCDC project. Even if an individual is not technically employed by 
CCDC, he or she may still serve in a staff capacity on the project. Accordingly, you would be 
impermissibly influencing a municipal decision if you contact Redevelopment Agency 
employees regarding a CCDC decision that involves one of your clients. In In re Martello, FPPC 
Adv. Ltr. A-85-190, the FPPC refused to apply the rule solely to the employees directly assigned 
to a planning commission. Instead, it interpreted “planning staff” to include members of the 
city’s planning department, the public works department, the utilities department, and the city 
attorney’s office, before concluding that “a planning commissioner may not contact or otherwise 
attempt to influence planning staff concerning a pending matter on behalf of a client.”  
 
As we stated previously in the Hyde advice letter, “the prohibition is in effect as to any staff 
member involved in supporting or assisting the commission with regard to commission 
business.” Thus, to the same extent that you may not represent a client before CCDC, and may 
not contact CCDC staff to influence the client’s matter, you are also precluded from influencing 
a client’s project by communicating with Redevelopment Agency employees who are working 
on projects that have the potential of coming before CCDC.4 
 
B.  Decision before Agencies other than CCDC 

 
As indicated above, there is a second rule pertaining to City Officials with clients who have 
matters before an agency other than the official’s own agency (or in your case, before entities not 
subject to the budgetary or appointive authority of CCDC). This rule will apply to situations 
where your clients have projects that come before the Redevelopment Agency, but do not come 
before CCDC, such as a project in a redevelopment area outside of downtown San Diego, i.e., 
outside CCDC’s jurisdiction. Because CCDC does not exercise budgetary or appointive control 
over the Redevelopment Agency, communicating with Redevelopment Agency staff on matters 
that don’t involve CCDC does not constitute influencing a matter before your Board. Instead, 
such communications implicate the second rule identified above, which requires only that you 
act solely without regard to your official position. In re Spencer, FPPC Adv. Ltr. I-04-162. In 
other words, it must be clear to those you are communicating with that you are not acting on 
behalf of CCDC. You may not, for example, use CCDC letterhead or otherwise suggest to any 
Redevelopment Agency officer or staff member that you are representing the interests of CCDC. 
Id.  
 

                                                           
4 Because FPPC Regulation 18702.3(a) applies not only to an official’s own board, but also to any other board, 
committee, etc. under the budgetary or appointive authority of the official’s board, this conclusion would also 
prohibit you from communicating on behalf of your client with regard to a project that comes before any other entity 
whose members are appointed by CCDC or whose budget is subject to CCDC approval. 
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For purposes of the second rule, it is important to keep in mind that it applies only to situations 
where the decision will never come before the CCDC Board. This rule will not apply to any 
projects that may come before the Board, that are appealable to the Board, that may be 
reconsidered by the Board, or that may otherwise be subject to decisionmaking by the Board, 
even if the possibility is remote. In re Bowler, FPPC Adv. Ltr. I-93-287. If a project has the 
potential of going before the CCDC Board, the first rule will apply. In re Martello, FPPC Adv. 
Ltr. A-85-190. On the other hand, if a project is truly outside the scope of CCDC’s jurisdiction, 
you may communicate with the staff associated with that project, including Redevelopment 
Agency staff, so long as you are not doing so on behalf of CCDC. 
 

CONCLUSION 

 
As set forth above, the lawfulness of a communication with Redevelopment Agency staff largely 
depends on whether or not the communication pertains to a matter that could come before 
CCDC. If a client’s matter involves a CCDC project, you may not engage in any 
communications pertaining to that project with anyone who is serving in a staff capacity in 
connection with that project, including those individuals who are technically employed by the 
Redevelopment Agency. On the other hand, if the client’s matter involves a redevelopment 
project outside the jurisdiction of CCDC, then you may communicate with Redevelopment 
Agency staff concerning that project so long as you are not acting on behalf of, or as the 
representative of, CCDC. In such instances, we recommend that you expressly advise such staff 
members that you are communicating with them in your individual capacity and not as a member 
of the CCDC Board. 
 
Please note that this advice letter is being issued by the Ethics Commission solely as technical 
assistance from a regulatory agency as provided by SDMC section 26.0414(b).  It is not to be 
construed as legal advice from an attorney to a client. Moreover, the advice contained in this 
letter is not binding on any other governmental or law enforcement agency. 
 
Sincerely, 
 
Alison Adema 
General Counsel 
 
 
 
By: Stephen Ross 
Program Manager-Technical Assistance 


