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CITY OF SAN DIEGO 

EQUAL BENEFITS ORDINANCE 

(San Diego Municipal Code Chapter 2, Article 2, Division 43)  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
  

 

What is the Equal Benefits Ordinance [EBO]? 

The Equal Benefits Ordinance requires the City to contract only with entities that do not 

discriminate in the provision of benefits between employees with spouses and employees with 

domestic partners and their respective families. 

 

When does the EBO apply? 

The EBO applies to contracts entered into, awarded, amended, renewed, or extended on or after 

January 1, 2011. 

 

What types of contracts are covered by the EBO? 

The EBO applies to all agreements with the City for goods, services, consultant services, public works 

construction, grants from the City, and leases of City property. The EBO does not apply to subcontracts. 

 

How does the EBO define a “domestic partner”? 

“Domestic partner” means any two adults in a relationship pursuant to the requirements for filing 

as domestic partners under CA Family Code section 297 and who have registered as domestic 

partners with a governmental entity pursuant to state or local law authorizing such registration, 

or with an internal registry maintained by the employer of at least one of the domestic partners. 

 

What benefits are included in the EBO? 

The EBO applies to all benefits offered by an employer including: 

 medical, dental, vision insurance; 

 pension, retirement, 401(k) plans; 

 bereavement, family, parental leave; 

 childcare, employee assistance programs; 

 discounts, credit union memberships; travel or relocation expenses; and 

 any other benefit. 

 

Are there any exceptions to the EBO? 

The EBO does not apply to: 

 subcontracts; 

 contracts with a sole source or with the State of CA, counties, districts, public authorities, 

joint power agencies, and any other public entity (this exception does not apply to non-profit 

organizations or nonprofit corporations awarded a contract per SDMC §23.3222); 

 cooperative procurement contracts; 

 contracts with a collective bargaining agreement in effect prior to January 1, 2011; 

 contracts for gifts or donations to the City; and 

 contracts where EBO applicability would be inconsistent with or violate federal or state 

regulations. 
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What is a covered contractor required to do under the EBO? 

To comply with EBO requirements, a contractor must: 

 submit an EBO Certification of Compliance form prior to award, signed under penalty of 

perjury, affirming that equal benefits will be provided to employees with spouses and to 

employees with domestic partners for the duration of the contract. 

 notify employees of the firm’s equal benefits policy at time of hire and during open 

enrollment periods and post an EBO Notice to Employees in an area frequented by employees 

stating: “During the performance of a contract with the City of San Diego, the contractor will 

provide equal benefits to its employees with spouses and its employees with domestic 

partners.” 

 allow the City access to documents and records, upon request, to confirm EBO compliance. 

 

What if a contractor is unable to offer benefits equally?  
If a contractor takes all reasonable measures to end discrimination in provision of benefits but 

cannot offer equal benefits prior to contract award for reasons outside its control, the contractor 

may request approval to comply with the EBO through payment of a cash equivalent. A cash 

equivalent is money paid to an employee for a spousal benefit that cannot be made available for 

domestic partners. The contractor must amend policies to extend those benefits for which a cash 

equivalent is not available (such as leave time) and must notify employees of the availability of a 

cash equivalent in lieu of equal benefits. 

 

What does a contractor affirm in the EBO Certification of Compliance?  
A contractor indicates the firm’s EBO compliance status: 

 Compliant because: 

▪ firm offers identical benefits to spouses and domestic partners; or 

▪ no benefits are offered to spouses or domestic partners; or  

▪ firm has no employees, or 

▪ contractor has collective bargaining agreement(s) in place prior to January 1, 2011, that has 

not been renewed or expired. 

 Request approval to pay affected employees a cash equivalent in lieu of equal benefits 

because:  

▪ firm made reasonable efforts but is unable to comply before contract award; and 

▪ firm agrees to extend any benefits for which a cash equivalent is not available; and  

▪ firm agrees to notify employees of the availability of a cash equivalent in lieu of equal 

benefits. 

 

Which of a contractor’s employees are covered by the EBO? 

When the EBO applies, a contractor must offer equal benefits to: 

 all employees at the contractor’s operations within City limits, regardless of whether 

employees perform work on the contract; 

 all employees at the contractor’s operations on City owned or occupied property outside City 

limits, if contractor’s presence there is connected to the contract; and 

 only employees who work on the City contract if employees are located outside City limits 

but in the U.S. 
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Is a contractor required to submit supporting documentation with their EBO Certification 

of Compliance? 

No, a contractor is not required to submit supporting documentation with their EBO Certification 

of Compliance. However, this form is signed under penalty of perjury, and at its own discretion 

the City may request such supporting documentation at any time. 

 

What types of EBO supporting documentation might be requested by the City? 

To determine compliance with EBO requirements, the City may request: 

 Employee Handbook section(s) regarding benefit policies; 

 Basic Plan Document cover page, eligibility section, and other relevant sections; 

 statements of confirmation from insurance providers; 

 Summary Plan Description cover page and distribution section; and 

 any other relevant documents or records (please see Summary of Equal Benefits Standards 

and Documentation chart on last page). 

 

What happens if a contractor does not provide benefits equally? 

If a contractor does not provide benefits equally, the City may: 

 cancel, terminate or suspend the contract; 

 retain money due to the contractor; 

 debar the contractor and declare the contractor to be non-responsible under Article 2, Chapter 2, 

Division 32 of the San Diego Municipal Code; and 

 pursue other legal remedies. 

 

What if a contractor is subject to a collective bargaining agreement? 

The EBO does not apply to a collective bargaining agreement (CBA) in effect prior to January 1, 

2011. However, the contractor must agree that if the CBA is subsequently amended, extended, or 

otherwise modified, the contractor will propose to the union to incorporate EBO requirements. 

 

What if the cost for a contractor to provide a benefit to an employee’s domestic partner is 

more than the cost to provide the benefit to an employee’s spouse? 

In that case, a contractor may offer the benefit to an employee’s domestic partner under the 

condition the employee agrees to pay the extra cost. (A contractor may do the same if benefit 

costs for an employee’s spouse are more than benefit costs for an employee’s domestic partner.) 

The contractor may pass on to an employee only the actual costs and cannot include 

administrative expenses or tax consequences for the contractor.  

 

What should an employee do it they believe their firm is in violation of the City’s EBO? 

An EBO Employee Complaint form (in English and Spanish) is posted on the City’s website. All 

complaints of violations of the EBO will be investigated.  

 

Who administers the City of San Diego EBO? 

The Equal Benefits Program is sited in the City’s Administration Department. For further 

information, please call (619) 533-3948 or visit the City’s website at: 

www.san diego.gov/administration – select Equal Benefits Program. 
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CITY OF SAN DIEGO  

EQUAL BENEFITS PROGRAM  
 

202 C Street, MS 9A 
San Diego, CA 92101 

 

(619) 533-3948 phone 
(619) 533-3220 fax 

 

www.sandiego.gov/administration 

rev 01/2012 

SUMMARY OF EQUAL BENEFITS STANDARDS AND DOCUMENTATION 

BENEFIT 
TYPE 

EBO COMPLIANT 
STANDARDS 

ACCEPTABLE 
DOCUMENTATION 

Medical, Dental, 
Vision Insurance 

Dependent Life 
Insurance 

Employee 
Assistance 
Program 

Domestic partner is “any two adults in a relationship 
pursuant to requirements for filing as domestic partners 
under CA Family Code section 297 and who have 
registered as domestic partners with a governmental entity 
pursuant to state or local law authorizing such registration, 
or with an internal registry maintained by the employer of 
at least one of the domestic partners."  

Any requirements for proof of relationship or waiting 
periods apply equally to spouses and domestic partners.  

If available, COBRA-like continuation coverage is 
extended equally to spouses and domestic partners. 

Basic Plan cover page, 
eligibility section and other 
relevant sections or 
correspondence from carrier 
 

Retirement, 
Pension, 401(k), 
etc. 

Any retirement or savings offers the same distribution 
options for spouses and domestic partner beneficiaries. 

Summary Plan, Basic Plan or 
Adoption Agreement cover 
page and distribution section 

Bereavement, 
Family, Parental 
Leave 

Childcare 

Discounts, Credit 
Union Membership 

Travel or 
Relocation 
Expenses 

Where "spouse" is used, the term "domestic partner" must 
be included.  

"Immediate family" definition must be in bereavement 
policy, if firm has a bereavement policy; when in-laws are 
included, equivalent members of domestic partner's family 
must be explicitly included.  Sample definition: Immediate 
family includes employee's spouse or domestic partner; a 
parent, child or sibling of the employee, spouse or 
domestic partner; and spouse or domestic partner of the 
employee's parents, children or siblings. 

Employee Handbook benefits 
sections 

 

 


