
 
 

EARNED SICK LEAVE AND MINIMUM WAGE ORDINANCE 
FREQUENTY ASKED QUESTIONS (FAQs) 

 
When does the Ordinance go into effect?  
The Earned Sick Leave and Minimum Wage Ordinance is effective as of July 11, 2016  
 
Where can I find the Ordinance language?  
https://www.sandiego.gov/treasurer/minimum-wage-program  
 
What will the City’s minimum wage be upon the measure going into effect?  
Employees working within the geographic boundaries of the City are entitled to be paid a 
minimum wage of at least $10.50 an hour. Starting January 1, 2017, this minimum wage 
increases to $11.50 an hour. Starting January 1, 2019, and each year thereafter, the minimum 
wage increases by an amount corresponding to the prior year’s increase, if any, in the cost of 
living based on the Consumer Price Index.  
 
Can an employer use tips as credit to satisfy the City’s minimum wage?  
No. An employer may not use tip credit to satisfy its obligations to pay the City’s minimum 
wage. An employer must pay the full minimum wage. California law prohibits employers and 
their agents from sharing in or keeping any portion of a gratuity or tip left for or given to 
one or more employees by a patron. Furthermore it is illegal for employers to make wage 
deductions from gratuities, or from using gratuities as direct or indirect credits against an 
employee’s wages. The law further states that gratuities are the sole property of the 
employee or employees to whom they are given.  
 
How will the ordinance be enforced? What office will administer the ordinance?  
The Implementing Ordinance, effective September 2, 2016, has designated the Office of the 
City Treasurer as the Enforcement Office.  They will establish a system to receive and 
adjudicate complaints and to order relief in cases of violations.  
 
What are the notice and posting requirements of the Ordinance?  
The Ordinance requires the City to publish and provide notices to employers regarding the 
law, including:  
a) A bulletin announcing the adjusted minimum wage for the upcoming year and its effective 
date;  
b) A notice for employers to post in the workplace informing employees of the current 
minimum wage and of their rights to the minimum wage and earned sick leave, including 
information about the accrual and use of sick leave, the right to be free from retaliation, and 
the right to file a complaint with the Enforcement Office or a court of competent jurisdiction;  
c) A template notice suitable for use by employers in compliance with this section.  
 
Listed documents will be available at the following location 
https://www.sandiego.gov/treasurer/minimum-wage-program  
 
 
 
 
 



Are there any exemptions for small businesses or non-profits?  
No. There are no exemptions for small businesses or non-profits. Employees who perform at 
least two hours of work within the geographic boundaries of the City in one or more calendar 
weeks of the year and who are entitled to be paid minimum wage under California law are 
entitled to the benefits of the Ordinance, with three specific exceptions. Employees not 
covered are those authorized to be employed at less than the minimum wage under a special 
license issued under California Labor Code sections 1191 or 1191.5; employees under a publicly 
subsidized summer or short-term youth employment program, such as the San Diego 
County Urban Corps Program; and student employees, camp counselors, or program 
counselors of an organized camp as defined in California Labor Code section 1182.4. 
Employee does not include any person who is employed as an independent contractor as 
defined by the California Labor Code.  
 
When does an employee begin accruing sick leave? When can an employee begin using sick 
leave?  
Existing employees must begin to accrue earned sick leave on the effective date of the 
Ordinance. Employees who start work after the effective date of the Ordinance begin to 
accrue on their starting date of employment. Employers may limit use of earned sick leave 
until the employee’s 91st day of employment with the employer.  
 
My employee works some hours inside the City of San Diego and some hours outside the 
City of San Diego. Do I need to provide sick leave for all hours worked?  
No. Employers must provide an employee with one hour of earned sick leave for every thirty 
hours worked by the employee within the geographic boundaries of the City.  
 
How do I know if my business is located within the geographical boundaries of the City of 
San Diego?  
You can visit the link below and enter the business address to determine if it is in the 
geographical boundaries of the City of San Diego. 
http://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=2caf87466f1e427e8151fd67
c5af9551&extent=-118.1078,32.3242,-116.0795,33.3224  
 
Do we need to provide sick leave to salaried employees?  
Yes. Employees who are not covered by the overtime requirements of California law or 
regulations are assumed to work forty hours in each work week for purposes of earned sick 
leave accrual unless their regular work week is less than forty hours, in which case earned 
sick leave accrues based upon that regular work week.  
 
My employee works some hours at a higher rate. Do we need to calculate their sick leave at 
this higher rate?  
Employees accrue leave by the hour, not by a specific wage rate. When used, these hours 
must be paid at the hourly rate the employee earns at the time the employee uses the earned 
sick leave.  
 
Can an employer cap an employee’s accrual of sick leave?  
The Implementing Ordinance, once effective on September 2, 2016, will allow employers to 
cap an employee’s total accrual of sick leave at 80 hours.  
 
What happens to unused accrued sick leave at the end of the benefit year?  
Unused earned sick leave must be carried over to the following benefit year.  
 



 
 
Can an employer “front load” 40 hours of sick leave rather than award it through the 
accrual method?  
The ordinance provides only for the accrual of paid sick time at the rate of one hour of sick 
time for every 30 hours worked. The ordinance does not provide for any other method of 
awarding earned sick leave; however, the Implementing Ordinance, once effective on 
September 2, 2106, will allow employers to front load no less than 40 hours of sick leave to 
an employee at the beginning of each benefit year. Front loading at least 40 hours of leave 
each benefit year will excuse an employer from the accrual and carryover provisions of the 
Ordinance.  
 
What documents am I required to maintain to prove my compliance with the Ordinance? 
All employers must maintain records documenting employees’ wages earned and accrual and 
use of sick leave.  These records must be retained for at least three (3) years. 
 
What is the difference between the federal, state (California) and San Diego minimum wage 
laws? 
San Diego employers are subject to the federal, state and San Diego minimum wage laws. 
When there are conflicting requirements in the laws, the employer must follow the stricter 
standard. In the case of minimum wage, San Diego employers must pay employees the rate 
that is most beneficial to the employee. Thus, since San Diego’s current law requires a higher 
minimum wage rate than does the state and federal law, all employers that have employees 
who perform work in San Diego who are subject to the laws must pay at least the City’s 
minimum wage rate. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


